V bytě nebo domě bychom se při výměně starých dveří neměli omezovat na jediný typ. Do každé místnosti se hodí dveře trochu jiné. Jako předěl obývacího prostoru a jídelny nebo kuchyně popřemýšlejte o širokých posuvných dveřích, případně dvoukřídlých skleněných. Pracovnu, dětský pokoj a ložnici můžeme odhlučnit instalací plných (ale elegantních) dveří protihlukových. Mezi garáž, dílnu a zbytek rodinného domu se vyplatí vybrat dveře protipožární, které zadrží oheň zhruba 20 minut.

Co frčí: klasické jednolité dveře s plastickými motivy v jedné barvě, starodávné dřevěné kazetové dveře jako z 30. let, fantaskní motivy 60. let - kroužky a motýli a harlekýnské dezény, puntíky (kolekce Inspirace, CAG). Skleněné dveře s ručně litým barevným (i několikabarevným) sklem, kreativní motivy pískovaných skel, dveře ve vysokém lesku s kulatým okénkem a přiznanými šrouby jako v lodní kajutě (typ Marine, Sapeli), strukturované dýhy.

Zárubně viditelné i vynechané

Dveřní křídlo bývá sladěno se zárubní, která dveře dokonale rámuje a nechá jim vyniknout. Trendem jsou ale také dveře s potlačenou zárubní, bezpolodrážkové dveře. Zavřené dveře splynou se zárubní tak, že vytvoří jedinou rovnou plochu. Věnujte pozornost i skrytým závěsům, které rovnou plochu dveří nenaruší a konečně 3D nastavení dovoluje dveřní křídlo dokonale na milimetr usadit.

Dveře oživí i nová klika

Klika určuje vzhled dveří i pohodlí při jejich otevírání. Pokud neměníte dveře, ale jenom kování, tak vynechte titěrné modely. Dnešním trendem jsou hranatější a masivnější kliky, což nahrává jasným moderním liniím dveří, ale současně i zvyšuje pohodlí nám uživatelům, kdy se klika dá rychle a bez tápání uchopit. Větší a mohutnější kliky jsou vhodné i do menší dětské ruky; stejně jako příbor s kulatou tlustší rukojetí, podobně i kliku děti uchopí jistěji. A mnohem jemněji s dveřním křídlem manipulují - měl by odpadnout nešvar bouchání dveřmi, kdy dítě neumí nebo nechce zmáčknout kliku, ale používá ji jen jako páku, za kterou dveřní křídlo jednoduše hlučně přibouchne.

-ag-

Foto: www.thinkstock.cz