Normálně parapety v místnosti vůbec nevnímáme. Tedy jako stavební prvek; vnímáme je spíše jako kus nábytku, poličku, na kterou si postavíme svícen nebo misku. Je to jeden z těch předmětů, kterých si všimneme, teprve až když se něco děje. Až když přeteče květináč na parapetu stojící nebo něco podobného. Ovšem kdybychom parapet vyměnili, okamžitě by nám bylo jasné, jak se tím změní celý vzhled okna i světelné poměry.

Tak třeba výměnou tmavohnědého za bílý parapet se nám do místnosti dostane víc světla, které bílá barva odráží a rozptýlí. Koupit můžeme elegantní dýhované tmavé, ale musí se uvážit, nakolik je místnost osvětlená. Tmavý matný parapet hodně světla pohltí. Lepší je v tomto ohledu ze středně tmavého dřeva – třeba silný dubový z masivu. A opět záleží na finální úpravě: navoskovaný zůstane matný (rovněž pohltí více světla), zatímco ošetřený lesklým lakem místnost více rozsvítí. A pokud je položený níže, než je spodní rám okna, vytvoří i opticky větší okno (například u chalup s malými okénky).

Nejčastější parapety jsou plastové z kvalitního PVC profilu, dále dřevotřískové a konečně z dřevěného masivu. Nejrozšířenější z nich jsou asi stále ty dřevotřískové, které najdete v mnoha dekorech dřeva, mramoru, jednobarevné i mozaikové.

Dřevotříska a plast

Dřevotřískové bílé parapety můžete bez obav přidat k oknům plastovým i dřevěným, materiály se nebudou „tlouct“. Hůře by to mohlo dopadnout s kombinací různých dřevěných dýh nebo dekorů okna a parapetu. K plastovým oknům ovšem přicházejí v úvahu i parapety plastové, které se využijí zejména v místnostech s vyšší vzdušnou vlhkostí, ale lze je instalovat kdekoliv. Kromě bílé je oblíbený dekor mramoru, buku a zlatého dubu. Nemusejí se udržovat, veškerá péče o ně spočívá v přetření vlhkým hadříkem, případně saponátovým roztokem. Voda jim nevadí, jsou vodotěsné, voda do nich nezatéká, nedeformují se vlhkem. A jsou velmi odolné vůči poškrábání a ani barevných skvrn se není třeba bát.

Tloušťka parapetu

Pokud jde o tvar, volit můžete na pohled subtilnější parapety „bez nosu“ anebo ty „s nosem“. Nos je přední přesah parapetu směrem dolů. Z pohledu zpředu má tak parapet širší přední stranu, vypadá masivnější. Parapet bez nosu má asi 2,5cm tloušťku, nerámuje výrazně okno, ale jemně podtrhuje jeho vzhled.

Parapety nevšední

Krásné parapety jsou vyskládané z dvakrát pálených cihel – červených nebo bílých. Potřebují k sobě ovšem velkorysé okno – klasicky členěné, anebo velkou „výlohu“. Parapet může být i mramorový nebo z dřevěného masivu (nejkrásnější jsou masivní parapety ve stejném odstínu jako dřevěná okna). Parapety můžete mít ale také matové hliníkové, z různých slitin, anebo třeba také z pravého nebo umělého kamene...

Lépe se jak známo udržují hladké plochy a platí to i pro parapety. Vyhněte se rastrovaným vzorům, v jejichž struktuře se může držet špína hlavně v prašnějších místnostech.

Z čeho mohou parapety být...

  • Dřevotřískové – praktické a univerzální
  • Plastové – odolné a bezúdržbové
  • Dřevěné z masivu – zvyšují dojem solidnosti, punc ruční práce
  • Cihlové – dvakrát pálené cihly ozvláštní každou místnost
  • Teracco – dříve oblíbené pro svou odolnost a pevnost
  • Mramorové – luxusní, palácové
  • Pískovcové – mají styl a patinu starobylosti
  • Kamenné – pravý nebo umělý kámen vnese domů eleganci
  • Hliníkové, ze slitin – něco extra

-ag-

Foto: www.thinkstock.cz