Stačí menší bezpečný kout zahrady, kde se bude krátce posekaný rovný trávník střídat s pískovou plochou a povrchem z recyklované pryže. Hřiště může navazovat na nějaký tajuplný kout v rohu zahrady, který děti potřebují ke svým hrám i fantazii....

A aby se děti na zahradě nenudily, aby se protáhly a zapotily, musíme jim hřiště vhodně zařídit a vybavit. Pro nejmenší jsou v nabídce mnoha firem pískoviště a houpačky, ale co s odrostlejšími dětmi? Můžete jim koupit celý dětský hrad nebo promyšlené profesionální prolézačky se šplhadly. I to je ale časem omrzí. K tomu je dobré přidat sportovní náčiní všeho druhu. Dětské hřiště na zahradě pak určitě stmelí i rodinu, protože na něj stále častěji (podle lákavosti sportovního vybavení a zápalu dětí pro hru) zavítají i rodiče, kteří se ochotně zapojí do nejednoho sportu.

Na co nezapomenout

I polozapomenuté maličkosti děti potěší – třeba obyčejná skákací guma, kuličky nebo obruče. Sportovní prvky zkombinujte tak, aby dětem posilovaly a protáhly celé tělo. Podle věku dětí se pak budou přidávat nebo vyměňovat. Hřiště vybavíme hracími a sportovními prvky, jako jsou švihadla, kroket, pálky na pozemní hokej, pétanque. Protože obecně děti zanedbávají házení, je dobré jim dát spoustu malých míčků a míčů, pod naším dohledem si mohou zahrát šipky. To všechno se dá poskládat do moderních zahradních beden a nemusí se pořád nosit domů nebo do kůlny.

Míčové hry pro děti i dospělé

Výborné jsou míčové hry, na trávníku nebo pískovém plácku se dá zahrát fotbálek, na dva sloupy zavěsíme volejbalovou síť, na zahradní chatku basketbalový koš. Ovšem můžeme vyrobit i regulérní hřiště, kde děti – jak budou růst – přejdou od přehazované k vybíjené a volejbalu, mohou tady hrát líný tenis i badminton. Pokud nechceme stavět takové víceúčelové hřiště na míčové sporty, tak na líný tenis musíme mít nejlépe kus pevného podkladu (beton, pryž), zatímco badminton se dobře hraje i na krátce střiženém trávníku. Není také problém s pomocí trochy písku připravit plácek na pétanque. Děti uvítají určitě s velkým nadšením, když se jim jednoho dne na zahradě objeví pingpongový stůl. Stolní tenis je sport pro celou rodinu. Děti mohou pořádat turnaje pro své kamarády, my zase pro naše hosty, kteří se sejdou třeba na grilování. Koupit můžeme stůl skládací, nebo nechat zabudovat desku napevno do betonové nohy.

Šplhání hned tak neomrzí

Soustřeďte se na zahradním hřišti také na šplhadla: mohou to být šplhací sítě, lana a provazové i dřevěné žebříky. Dětem se hodí také se naučit šplhat na tyči. Vše musí odpovídat normám a pravidlům bezpečnosti (v tomto případě se jedná o normy na dětská hřiště pro privátní užití, EN 71-1, 2 a 8).

Skákací hřiště nesmí chybět

O švihadlech už byla řeč, i jiné skákání přispěje k potřebnému výdaji energie: na beton můžeme namalovat skákacího panáka, nebo ho koupit hotového na čtvercích z recyklované pryže. Ovšem pro děti je nejvíce přitažlivá trampolína. V nabídce je v různých velikostech, přičemž nejbezpečnější je ta se síťovou ohrádkou. Menší děti stejně ale potřebují na trampolíně stálý dozor.

A jak zajistit, aby zahrada byla krásná a přitom poskytovala i vyžití pro dítě v každém věku? Radí zahradní architektka na konkrétním příkladu ZDE.

-ag-

Foto: www.thinkstock.cz, www.isifa.com, Kettler, www.detivpohybu.sk