Novostavba o rozloze 250 m2 byla realizována v jihlavském Horním Kosově na pozemku o celkové ploše 1686 m2 a dle slov jejího autora Luďka Rýznera se nachází ve třetí a zároveň i finální fázi projektu. Tedy ve fázi provozu - „stárnutí“. Rodinný dům s neobvyklou fasádou a rozsáhlými prosklenými plochami tak na podzim letošního roku bude již dva roky spokojeně sloužit čtyřčlenné rodině.

A jak dlouho trvala samotná realizace? „Návrh a plány se všemi legislativními a schvalovacími procesy u podobných projektů trvají téměř půl až tři čtvrtě roku. Samotná realizace pak v tomto konkrétním případě probíhala rok a čtyři měsíce,“ doplňuje sám autor stavby.

Dům s neobvyklou fasádou

Pro hrubou stavbu rodinného domku byly použity tradiční materiály, jakými jsou beton a cihly, minerální vata pro zateplení či železobeton použitý na stropech. Kromě polykarbonátů oranžové barvy funkčně i esteticky dotvářejí fasádu rodinného domku tvrzené laminátové desky černé barvy a dřevěná nehoblovaná modřínová prkna, umístěná především kolem vstupů a v průchodu mezi patry.

Nezastupitelnou roli na objektu představují okenní, dveřní a fasádní hliníkové systémy (firma Schüco), zasklené bezpečnostním izolačním dvojsklem. Směrem do ulice sice objekt může působit zdrženlivě, na druhé straně směrem do privátní zóny je však maximálně otevřený a bohatě prosvětlený přirozeným světlem, nechybí ani světlíky na stropě.

U domu nechybí částečně zastíněná terasa, zahrada s rozsáhlou zatravněnou plochou a bazén. Na decentní zahradě dominuje zelený trávník doplněný o různé druhy keřů a stromků, nechybí masivní květníky s letničkami. Podlahy teras i obložení kolem bazénu tvoří dřevěné palubky z modřínu.

Atrium zajišťuje soukromí

Dům je obklopený křižovatkami s hlavní komunikací, bylo tedy třeba vymyslet fasádní řešení, které objektu zajistí dostatečnou intimitu. Architekti nárožní pozici vyřešili důmyslným a zároveň také výrazným architektonickým prvkem, a to působivým atriem.

Jednotlivá patra propojuje krytá terasa

Uvnitř nezastřešeného atria se nachází prostor se zahradou v japonském stylu, ze které se lze průchodem přes krytou terasu po schodišti dostat do exteriéru prvního patra, kde je centrální zahrada s terasou i bazénem. Dům je navíc vsazen do terénního zlomu s výškovým rozdílem jednoho patra, díky čemuž nedochází k půdorysnému překrývání spodní, převážně technické části, s vrchním podlažím. Atrium tak zajišťuje krytý prostor u vstupu i hlavní průchod, skrze zastíněnou terasu, do vyššího patra domu. Kromě základního technického zázemí, jakým je vestavěná garáž s potřebným technickým zázemím, prádelna či šatna, se v přízemí nachází také sauna s velkou relaxačně-společenskou místností. Tuto relaxační místnost s kulečníkem propojuje s japonskou zahradou v atriu prosklená stěna sestavená z hliníkových profilů. Za hezkého počasí tak není problém si prostor do zahrady otevřít.

Pracovna s výhledem nejen do zahrady

Zajímavým prvkem, dalo by se říci i ozdobou, ploché pobytové střechy i celého objektu je pracovna s kruhovým půdorysem. Jedná se o lehkou ocelovou konstrukci opláštěnou tepelnou izolací s použitím polykarbonátů stříbrné barvy v kombinaci s okenními profily. Vedle pracovny se na ploché střeše nachází také ozeleněná terasa. Pracovna majiteli poskytuje nejen originální pracovní prostředí, ale i krásný výhled jak do okolí, tak na velkou zahradu.

Interiér je v klidných a světlých tónech

Kvádrový půdorys 1. NP ve tvaru L byl naprojektován tak, aby se do prostor vešel velký obývací pokoj s kuchyní, tři pokoje a ložnice se dvěma šatnami a koupelnami i další místnůstky (WC, spíž, chodba či předsíň). Interiér je zařízený v klidných a světlých tónech, upřednostněny byly přírodní materiály. „Investor RD měl o celkovém konceptu i řešení detailů v interiéru a exteriéru určitou představu, po celou dobu však byl nakloněný diskusi, navíc jsme si vzájemně sedli, což byla dvě základní kritéria, která, myslím si, vedla k podařenému dílu,“ popisuje Luděk Rýzner. V místnostech dominují dřevěné podlahové krytiny, marocké štuky na stěnách či designové tapety. Vybavení interiéru bylo z části řešeno typovými věcmi. Na míru byla pak vyrobena například knihovna, televizní stěna, jídelní stůl i šatní a koupelnové skříně/skříňky. Za zmínku stojí i masivní krb umístěný v obývacím pokoji.

Dveře se otvírají na otisk prstů

Vstup z obývacího pokoje na terasu je zajištěn posuvnými dveřmi ze systému Schüco ASS 50. Z vnitřní strany se dveře ovládají tlačítkem umístěným na dveřích anebo dálkovým ovládáním. Z vnější strany je pak osazen klíčový spínač, který lze nahradit i čtečkou otisku prstů.

Návrh a realizace: OK Plan Architects

-td s využitím podkladů společnosti Schüco-

Foto: Schüco