Little Sue je nádherný leknín „šitý jak na míru“ do menších jezírek. Jeho listy jsou poměrně malé – okolo 10 cm, takže pokryjí jen malou část hladiny. Zato nápadně vybarvené hvězdovité květy dorůstající prakticky stejné velikosti dokonale vyniknou na povrchu vodní hladiny. V průměru dorůstají 9 cm a pyšní se žlutým vybarvením s jemným načervenalým žíháním. Zajímavé je, že barva jejich odstínu průběžně tmavne a při odkvětu přechází do oranžovočervené. Mnoho červenohnědých skvrn pak mají široce odstávající listové laloky, takže vodní jezírko nedostatkem barev určitě trpět nebude.

Květenství

Začíná podle místních podmínek přibližně od druhé poloviny května a pokračuje až do konce září, někdy i déle. Květy se otevírají kolem desáté hodiny ráno a zavírají po osmnácté hodině. Podle počasí se však tato doba může měnit.

Pěstování – malá jezírka jim vyhovují

Jak bylo výše zmíněno, je tato odrůda vhodná k pěstování v malých jezírkách s rozlohou vodní hladiny okolo 6 m2 a hloubkou vodního sloupce od 25 do 50 cm.

Nejlépe uděláme, když ji zasadíme do středně velké nádoby, kterou naplníme humózní zeminou s vysokým obsahem jílu a menší vrstvičkou štěrku navrchu. Samozřejmě můžeme použít i speciální vodní substrát pro lekníny.

V průběhu vegetace můžeme nádobu kdykoliv vytáhnout a přihnojit tyčinkou pomalu rozpustného hnojiva pro lekníny. Dávkujeme podle doporučení toho kterého výrobce.

Vzhledem k malým hloubkám se na zimu rozhodně vyplatí nádobu přenést do chladné místnosti.

Zajímavosti

Tento leknín lze pěstovat i v docela malých vodních nádržích, jako jsou necky nebo sud. Úspěšně byl pěstován i v docela malé nádobce s průměrem okolo půl metru a hloubkou vodního sloupce 15 cm. Pak byl samozřejmě zasazen přímo na dno v 10 cm silné vrstvě substrátu. Dále už nám napoví selský rozum, že takovou vaničku nemůžeme umístit na prudké slunce, ale v polostínu, kde se rostlina „neuvaří“.

Takže, kdo nemá na zahrádce bazén nebo dokonce vlastní pouze balkón a touží po leknínu, Little Sue je správná volba!

-šum-

Foto: www.isifa.com, www.thinkstock.cz