Nejlépe chutnají jahody vlastnoručně vypěstované, jsou stoprocentně čerstvé, ale ne každý má zahradu. Během jahodové sezony se toto ovoce prodává na každém rohu, nedostatek tedy nehrozí. Pokud už budeme jahody kupovat, tak raději několik menších balení než jedno velké, abychom se přesvědčili, že všechny jsou v bezvadné kvalitě. Jahody se vyplatí nakoupit ve větším množství v některé jahodárně, přímo na místě pěstování.

Jahody pak hned dáme na širší mísu do ledničky, a co nejrychleji zpracujeme. Ještě předtím je ale přebereme - malé a horší se rozmixují nebo dají do knedlíků či na koláč. Nejkrásnější budou zdobit poháry a dorty a ze zbytku připravíme nejrůznější teplé i studené lahůdky. Dětem nedáme sníst celý košík najednou - na jahody může být leckdo alergický, a proto jako s každým aromatickým ovocem s nimi nakládáme uvážlivě.

Recepty notoricky známé i neznámé

Studená jahodová polévka

Suroviny: 500 g jahod, 100 g moučkového cukru, 25 g škrobové moučky (Solamyl nebo Maizena), šťáva z půlky citrónu, 1 litr vody, 1,5 dl mléka. Jahody dáme do hrnce s vodou, přidáme cukr a vaříme na mírném ohni asi 10 minut. Necháme je vychladnout a potom rozmixujeme. Vrátíme do hrnce, přidáme mléko, ve kterém jsme rozmíchali škrob, a povaříme ještě asi 4 minuty. Nakonec vmícháme citrónovou šťávu a polévku vychladíme. Obměna: polévku můžeme udělat i z lesních jahod.

Jahodová šlehačka Dobře ušleháme smetanu ke šlehání, můžeme přidat ztužovač. Potom do ní postupně zamixujeme kousky lehce rozmačkaných zralých jahod, všechny musejí být dokonale zralé a bezvadné, žádná nesmí mít pachuť. Hotovou šlehačku namažeme na piškotový dort a ještě ozdobíme drobnými jahůdkami. Šlehačku můžeme navrstvit na puding nebo zmrzlinový pohár. Naplnit jí můžeme i palačinky nebo kremrole.

Jahodové ledové víno Pohár na šampaňské naplníme do jedné třetiny kvalitní smetanovou jahodovou zmrzlinou, přidáme polosuché bílé víno a dobře zamícháme.

Mariiny opilé jahody Vyzrálé jahody a cukrářské (dlouhé) piškoty nakrájíme na kousky, pokropíme maraschinem a vložíme do širších pohárů. Naplníme je asi do poloviny. Přidáme vanilkovou a jahodovou zmrzlinu, šlehačku a nahoru položíme celou jahodu.

Šlehačkový věnec s jahodami Upečený piškotový věnec (dortová forma s otvorem uprostřed) polijeme cukrovým sirupem a necháme vychladnout. (Cukrový sirup: svaříme trochu cukru s vodou.) Potom věnec ozdobíme šlehačkou s rozmixovanými jahodami a posypeme praženými mandlemi. Nakonec ho kolem dokola posázíme menšími jahodami.

Tvarohová pěna s jahodami Pro děti je jedna z nejlepších kombinací jahody-tvaroh-med. Stačí tvaroh a jahody společně rozmixovat, přidat trochu medu nebo hnědého cukru, případně přikápnout pár kapek citrónové šťávy. Ozdobu obstarají opět pěkné jahody a třeba ještě rozinky a sekané mandle.

Tvarohové knedlíky s jahodami 250 g měkkého polotučného tvarohu smícháme s jedním vejcem a přidáváme dětskou krupičku tak dlouho, až bude těsto pevné a nelepkavé a budeme je moci rozválet. Uděláme čtverečky, do kterých zabalíme jahodu. Knedlíky dáme vařit - budou tak za tři minuty, až vyplavou k hladině. Ihned je propíchneme a na talíři zdobíme šlehačkou a rozšlehanými jahodami s trochou cukru.

Klasika: jahody se šlehačkou ne nadarmo získaly pevné místo nejen na dostizích v Ascotu, ale i v mezinárodních jídelníčcích. S ničím jiným se zralé jahody tak dobře nekombinují jako s dobře ušlehanou ledovou šlehačkou. A to nejen na jazyku, ale i opticky. Jahody se šlehačkou vypadají prostě dokonale.

-ag- Foto: www.isifa.com, www.thinkstock.cz