Zahrada v červenci toho potřebuje mnohoU záhonových a balkónových letniček pravidelně odstraňujeme staré květy, zamezíme tím šíření houbovitých chorob (zvláště při deštivém počasí) a tvoření semen. Nadměrná tvorba semen u rostlin omezuje tvorbu květu. Pokud nám některé balkónové letničky přerostly a přestaly kvést – např. petúnie nebo kejklířky (Mimulus) – zkrátíme je asi o dvě třetiny délky. Balkónové rostliny pravidelně přihnojujeme a neustále kontrolujeme jejich zdravotní stav.

U některých druhů trvalek dosáhneme odstraněním odkvetlého květenství opakovaného kvetení. Je to např. kuklík (Geum), kopretina (Leucanthemum), vlčí bob (Lupinus), záplevák (Helenium), šalvěj (Salvia).

Sestřižení rostliny po odkvětu můžeme použít i u některých keřů, jako je např. levandule (Lavandula) či tavolník (Spiraea japonica), které nám ochotně znovu vykvetou. Nezapomeneme zastřihnout živé ploty.

U rododendronů odstraňujeme semeníky a zbytky po odkvetlých květech, odstranění provádíme opatrně tak, aby nedošlo k vylomení nových výhonů. Pokud máme na zahradě jezírko, pravidelně kontrolujeme a doplňujeme vodu a redukujeme růst bujně rostoucích druhů rostlin.

Růže pravidelně okopáváme a odstraňujeme odkvetlé květy. Odstřihneme je hned, jakmile přestávají být pěkné, a nečekáme do úplného odkvětu. Květy růží odstraníme tak, že je odstřihneme v části stonku s pětičetnými listy, a to vždy tak, aby očko směrovalo z keře ven. Z jednoho nebo dvou oček nám zpravidla vyraší nové výhony, které opětovně vykvetou. Takovýto letní řez praktikujeme u všech růží, které jsou ochotny znovu nakvétat. U některých růží se tento letní řez vynechává, jsou to růže botanické, některé sadové a pnoucí. Tyto rostliny pak tvoří šípky, které jsou stejně pěknou ozdobou zahrad jako květy. Po hlavní vlně kvetení růže přihnojíme např. Cereritem.

Pravidelně sekáme a zaléváme

Trávník pravidelně sekáme, intenzita sekání se řídí podle růstu trávy, zpravidla jednou týdně. Pro udržení travnatých ploch ale jenom sekání nestačí, proto nezapomeneme jednou měsíčně trávník přihnojit. Červenec a srpen bývají teplé měsíce a někdy se vyskytují i dlouhotrvající sucha. V případě, že nejsme schopni trávník pravidelně zavlažovat, vynecháme přihnojování trávníku a výšku sečení přednastavíme o trošku výš, než jsme zvyklí.

Pokud je sucho, je třeba rostliny pravidelně zalévat. Zaléváme vždy ráno nebo večer. Zalévání přes poledne může být pro rostliny nebezpečné, některé druhy v poledním žáru vadnou, i když nedostatkem vody netrpí. Zaléváním jim můžeme ublížit. Nemusíme zalévat každý den trochu, lepší je méně často, ale zato vydatně, aby se voda dostala ke kořenům rostlin. Se závlahou nezapomínejme na alpinky, tedy skalničky, jsou to rostliny většinou vysokohorského původu a na jejich přírodním stanovišti se jim dostává pravidelné vláhy i v horkém létě.

Zahradu připravíme na naši dovolenou

Než odjedeme na dovolenou, měli bychom zahradu připravit na svou nepřítomnost. Záhony zbavíme plevele a zavezeme mulčovací kůrou (sníží se tím odpařování vody). U rostlin odstraníme odkvetlé květy, trvalky a letničky mohutnějšího vzrůstu včas podepřeme tyčkami, než bychom riskovali jejich vývrat zvláště při vydatných deštích. V případě, že nemáme sjednané zalévání truhlíkových a hrnkových rostlin, je dobré truhlíky a květináče s rostlinami odstranit z oken, před odjezdem pořádně zalít a umístit je někam do stínu, kde nebudou tolik vysychat.

V každém případě pozor na zloděje, neboť odstranění truhlíku může být signál, že v bytě nebo domě nikdo není. Proto je vždy lepší sjednat si někoho na zalévání. Pokojové rostliny sundáme z okenního parapetu a soustředíme je do jednoho místa, rostliny tolik nevysychají a ten, kdo je bude zalévat, jen tak nějakou nevynechá.

Zahradu před odjezdem pořádně zalijeme a pokud vlastníme závlahový systém, tak zkontrolujeme, zda bezchybně funguje.

-Miroslav Moravec, Dům a zahrada 6/2011-

Foto: www.thinkstock.cz