Snad neexistuje Čech, který by někdy nebyl na grilování. V posledních letech patří grilování ke koloritu, kterým se začíná a končí léto. Každý ze „šéfkuchařů“ má svůj recept nebo postup na přípravu masa. Pár zaručených tipů udělá šéfkuchaře grilování i z vás, ať už venku nebo u vás v bytě či na balkoně.

Pět zaručených tipů pro grilování

1. Zapomeňte na naklepávání Nejlepším masem na gril je krkovice, nic nezkazíte ani vepřovým či drůbežím. Hlavně nenaklepávejte. Jen do masa pořádně vmačkejte kořenící ingredience.

2. Krájejte silnější plátky Ideální je, když maso nakrájíte na silnější plátky cca 2 cm silné.

3. Tuk dodá masu chuť, ale bude při grilování stékat na gril Z toho důvodu je dobré z masa odřezat tučné části. Při grilování vám tak tuk nebude stékat na gril.

4. Se solí opatrně Maso solte až po grilování, jinak vám z masa vytáhne vodu a to pak nebude šťavnaté. Během grilování maso otáčejte jen jednou, když už je strana opečená.

5. Pomalu, ale jistě Nespěchejte. Maso grilujte raději delší dobu při menší teplotě. Zůstane tak šťavnaté, ale zároveň bude dostatečně tepelně zpracované. Zatím můžete sobě nebo hostům namíchat třeba mojito!

Nemáte-li možnost grilovat na zahradě, vyzkoušejte například nějaký ze stolních grilů, které mívají nepřilnavý povrch a kontrolku teploty. Stačí jen zastrčit do zásuvky a už se griluje. Další možností jsou raclette grily, k jejichž příslušenství patří nepřilnavé pánvičky určené na zapékání sýra či zeleniny.

Ti, kteří vlastní terasu či zahradu, si mohou vybrat z široké nabídky grilů na dřevěné uhlí, plyn, ale také z těch elektrických.

Více o grilech a grilování se dočtete ZDE