Rozhodli jste se stavět rodinný dům? Pravděpodobně se jedná o jednu z největších investic vašeho života. Peníze jsou jistě důležité, ale cílem každého stavebníka je, aby za vložené peníze získal dům, ve kterém se bude hlavně dobře bydlet. Základem by měl být vhodný projekt.

Jednou z prvních otázek plánování domu je, zda vybírat z typových projektů nebo si nechat navrhnout dům individuálně. Jako vše je i toto rozhodnutí často otázkou peněz. Cena za typový projekt je přibližně třikrát nižší než za projekt na míru, to je jen velmi orientační porovnání, záleží na velikosti domu a rozsahu projektu. Existuje obrovské množství katalogových domů, dá se tedy říci, že stavebník s běžnými požadavky má z čeho vybírat. Pokud máte vysoce specifické představy a ne úplně běžné požadavky, nebo budete stavět na nestandardním pozemku (ve svahu, hodně atypický tvar), obraťte se raději na architekta.

Zdroje typových projektů je možné rozdělit do dvou základních skupin: stavební firmy nabízející svoje portfolio domů, stavěných obvykle jednou technologií, a firmy nabízející pouze projekty, stavební technologii a dodavatele je nutné vybrat následně.

Jestliže si vyberete typový projekt, který je pro vaše potřeby nutné upravit, je důležité zamyslet se nad rozsahem úprav. Určité požadované změny a úpravy projektu jsou obvykle možné. Například zrcadlové obrácení projektu bývá zadarmo, ale za větší úpravy si obvykle připlatíte. Změny projektu ovlivňující nosné konstrukce, a tedy statiku domu, budou dražší než úpravy, které se jich nedotknou. Důvodem je nutnost znovu provést náročné statické výpočty. Někdy je pro laika těžké posoudit, zda požadovaná úprava bude mít vliv na statiku stavby. Například posunutí okna, dveří nebo vnitřní příčky v některých případech nebude významné pro statické posouzení, v jiných případech ano. Proto je lépe se předem seznámit s cenou za úpravy typového projektu. Pak se možná ukáže, že je lepší hledat projekt jiný, lépe vyhovující.

Kde hledat typové projekty

Chtělo by se říci na internetu, kde jinde. Jistě, vyhledáváním na internetu získáte asi nejrozsáhlejší přehled. Pro mnoho lidí je ovšem stále příjemnější prohlížet si fotografie a půdorysy na papíře než v počítači. Proto naprostá většina firem nabízí internetovou prezentaci i tištěné katalogy. Novinkou jsou 3D fotografie, ze kterých při prohlížení se speciálními brýlemi získáte prostorový dojem. Nicméně na internetu je možné si prohlédnout nejen fotografie (nebo 3D fotografie) domu, půdorysy a pohledy, ale například také absolvovat virtuální prohlídku prostřednictvím natočeného videa. Pro spuštění virtuální prohlídky je potřeba software umožňující přehrávání video nahrávek, jestliže jej nemáte na svém počítači nainstalován, je obvykle možné jej stáhnout zdarma. Dále je možné vyhledávat domy podle zadaných kritérií, například počtu obytných místností, zastavěné plochy nebo tvaru střechy.

Nic se nevyrovná osobní zkušenosti, proto řada stavebních firem nabízí prohlídku svého vzorového domu nebo domů. Není samozřejmě možné, aby firma postavila vzorový dům pro každý svůj katalogový projekt. Obvykle proto vybere jeden nebo dva nejžádanější. I když uvažujete o jiném projektu, i tak návštěva vzorového domu stojí za úvahu. Můžete se v něm seznámit se standardním vybavením nabízeném danou společností a vyzkoušet si věci, které jinak zprostředkovat nelze. Například jak na vás působí výška stropů, jestli se dům celý netřese, když se děti proběhnou po chodbě nebo neslyšíte každé slovo z vedlejší místnosti i přes zavřené dveře.

Čím začít

Každý má nějakou představu, jak by měl vypadat „jeho“ ideální dům. Je dobré se inspirovat na procházkách, v časopisech, u známých a podobně, a napsat si seznam zajímavých prvků a nápadů. Při vybírání konkrétního projektu je ale nutné se zamyslet nad vlastním životním stylem, rodinnou situací a také si stanovit rozpočet. V každém případě je nutné počítat s určitou finanční rezervou. Základní představu je dobré mít ještě před koupí pozemku, výstavba na konkrétní parcele bývá omezena místními regulativy vycházejícími z územního plánování nebo již vydaným územním rozhodnutím. Vyplatí se tedy v prvé řadě informovat se na místním stavebním úřadu, zda předpokládaná velikost domu, zastavěná a užitná plocha, tvar střechy a podobně budou vyhovovat. Základní otázkou je, zda bydlet v patrovém domě nebo přízemním (bungalovu). Dům přízemní vychází obvykle o něco dráže v přepočtu na m2 užitné plochy, hlavním důvodem pro tuto volbu bývá absence schodů. Nejčastějším protiargumentem je dvojnásobně větší zastavěná plocha při stejné ploše užitné proti dvoupodlažnímu domu. Zejména tedy v případě menší stavební parcely je v mnoha případech zájmem zastavět menší plochu a ušetřit více na zahradu. Také pro pasivní stavby je vhodnější kompaktní tvar patrového domu.

-Monika Smekalová, Dům a zahrada 6/2011-

Foto: G SERVIS CZ