Nenechte se odradit tu a tam vyšší cenou a dopřejte si kvalitní, pohodlné a křeslo.

Televizní pohodlí

Potřebujete křeslo, které obratem proměníte v příležitostné lůžko? Existuje! Nebo hledáte pohodlnou náruč pro vlastní potěšení, která vás bude hýčkat? Taková jsou křesla relaxační, nazývaná také televizní. Umožní upravovat područky, naklánět zadní opěradlo či opěrku hlavy, vysunout nebo přidat podnožku a podobně.

Renesance ušáků

Pokud si však hodláte vytvořit čtenářský koutek s lampou a stolkem, pak se určitě poohlédněte nejen po oblíbených ušácích, ale i jiných velmi pohodlných křeslech, která vám nabídnou příjemné spočinutí na delší dobu. Tak zvané ušáky byly v posledních letech velmi opomíjeny a sehnat podobné křeslo v designu, který odpovídá současným potřebám býval velký problém. V současnosti se však vracejí a výrobci nábytku je opět nabízejí, a to v různých cenových relacích.

Podnoží

Možná ale budete potřebovat subtilní křesla s vyšší výškou sedu, která umožní pohodlné sezení u jídelního stolu. Nezapomeňte, že si můžete vybrat z různých typů podnoží. Osloví vás klasické čtyři nohy, nebo zcela odlišně tvarovaná podnož? Nebo jen jedna noha, která může být i otočná, výškově nastavitelná a třeba i na kolečkách? Právě takto řešené křeslo by vám mohlo dobře posloužit v domácí kanceláři. Nižšími drobnějšími, ale i rozložitějšími, ovšem půvabnými křesly můžete doplnit také odpočivnou zónu obývacího pokoje s pohovkou nebo vytvořit příjemné posezení v prostorné hale či jinde v interiéru. Ať už budete pořizovat jakékoliv křeslo, vždy velmi pozorně sledujte jeho stabilitu, musíte se v něm cítit bezpečně a zajímejte se také o jeho nosnost.

Únava z vlastní váhy

Podle slov ortopedů se v nekvalitně vyrobeném křesle unavíme už jen váhou vlastního těla. Kvalitní sedací nábytek reaguje na tělesnou teplotu a přizpůsobí se našim proporcím. Dobré křeslo nesmí tlačit a namáhat svalové partie v oblasti zad.

Kvalita čalounění

Otázkou je, zda kupujeme křeslo, které vydrží delší dobu a jak takové poznat. Nejnamáhanější pochopitelně bývá jeho povrh - tedy potah. Kvalitu potahového materiálu zjistíte podle takzvaného parametru opotřebení, který je uváděn v cyklech. Kvalitní látka má hodnotu „otěrnosti“ mezi 30000 - 60000 cykly. Při výběru potahové látky či sedacího nábytku se proto zajímejte o tento ukazatel.

-jop-

Foto: Vitra, cosmit.it, archiv