Kromě takové klasiky, jakými jsou markýzy, jsou stále více v kurzu alternativní stínicí zahradní systémy jako sluneční plachty, různé baldachýny nebo i sedací nábytek se stříškou. Pořídit si můžeme i zastíněnou zahradní houpačku.

Markýza už dávno není jen jediná

V nabídce markýz je dnes už poměrně těžké si vybrat, dost námahy stojí i se v jejich variantách vyznat. Když se vám to ale podaří, dá se zase stoprocentně předpokládat, že na vaši terasu hned několik z nich určitě padne jako ulitých. Mohou být kromě základní skupiny markýz pevných také různě výklopné, výsuvné, dále praktické kazetové (textilie se zasune do kazety a zůstává chráněná před povětrnostními vlivy) nebo také polokazetové či kloubové. Markýzu také lze, ač je to poměrně těžké zařízení, uchytit v jediném bodě, což zajistí celku odlehčený ráz – opticky se pak částečně markýza jakoby vznáší. Až si vyberete způsob technického řešení připevnění, přijdou na řadu barvy. Ty by měly ladit se vzhledem zahrady a zejména s fasádou domu a i zdánlivě nepodstatným detailem, jako jsou květiny na zahradě.

Textilní pergoly

K zastínění teras jsou ideální také textilní pergoly s předním, tedy nejen horním stíněním: jsou to tedy jakési lehké stříšky z impregnované textilie, kterými se dá zakrýt celá terasa nebo balkon. Prodává se například takzvaná gravitační pergola, u které se vedle sebe nechají napojit dva moduly (tedy dvě pergoly, každá s vlastní textilií), jedna může být zcela zavřená, druhá poloshrnutá. Gravitační se nazývají proto, že se otvírají (sjíždí do rozvinuté polohy) vlastní vahou a vahou předního profilu. Ten může být stejně jako celá konstrukce dřevěný nebo i kovový.

Zastínění s hezkým názvem: sluneční plachta

Další kapitolou na téma zastínění zahrady a terasy jsou módní sluneční plachty. Protože se vyrábějí většinou v režné, pískové či vanilkové barvě, přispívají k příjemnému přírodnímu vzhledu domu i zahrady. Tyto velmi pevné, a přitom lehké polyetylenové plachty lze připevnit na stromy, stožáry, různé zahradní sloupy nebo vysoké lampy, na fasádu domu, garáže nebo chaty. Vytvoří stinné místo na trávníku, kolem bazénu nebo nad ním, také se s jejich pomocí dá rozšířit střecha a tedy zastíněná plocha pergol a altánů. Další velmi praktické využití se nabízí v letní kuchyni, u grilu a zahradního jídelního stolu. Vypnuté textilie vypadají elegantně samy o sobě, a pokud spojíme několik trojúhelníkových plachet středem k sobě, budeme nad hlavou mít obrovský stín ve tvaru větrníku s malými průhledy na modré nebe. Kombinovat se dají i plachty čtvercové a trojúhelníkové. Plachta má ochranu proti UV záření a je opatřena vrstvou proti vyšisování barev.

Plachty mohou stát zhruba od 1000 do 5000 korun.

Baldachýny

Další ze stínicích zatahovacích systémů – baldachýny – je podobný skládané textilní římské roletě, je jenom umístěný na plocho, tvoří stříšku. Baldachýny pojíždějí po konstrukci, která nasedá na fasádu. Můžeme měnit jejich zatažení a vytvořit z nich různě širokou stříšku, jakousi verandu.

-ag-

Foto: www.thinkstock.cz, Plastic AL, Burth Produkt, Royal Botania, BMB