Jenže kdo by chtěl používat starou, častokrát vlhkou a ponurou koupelnu? Nezbývá nic jiného než se opatřit velkou dávkou trpělivosti, nasát informace, které se při její rekonstrukci budou hodit, a začít s přestavbou.

Plánování rekonstrukce se vyplatí

Ještě než začneme se samotnou realizací rekonstrukce, je nutné dopředu promyslet rozmístění nových zařizovacích předmětů. V tomto momentě se také rozhodujeme, zda dáme přednost sprchovému koutu před vanou, zda instalujeme jedno, nebo dvě umyvadla (případně dvojumyvadlo), zda bude součástí prostoru toaleta, případně i bidet.

Při plánování zařízení je zapotřebí počítat s omezením, které původní stavba skýtá. Není možné hnout se stoupačkami, na které je mimo jiné vázáno umístění toalety. Její vzdálenost od svislých rozvodů musí dodržet potřebný spád odpadního potrubí. Čím dále od odpadu, tím výše musí být položený vývod z mísy anebo níže umístěné připojení na hlavní odpad. Plánujeme-li přesunutí vany anebo vybudování nového sprchového koutu, je nutné vyřešit spádování v podlahových vrstvách. Řešením je celoplošné zvýšení podlahy, přičemž musíme brát v úvahu podchodnou výšku zárubní. Samozřejmostí je zachování přístupu k instalační šachtě, kde jsou umístěny měřiče spotřeby vody a odkud můžeme vyměnit či opravit svislé potrubí.

Počítejme s nepořádkem

Se stoupačkami nemůžeme sice hnout, ale obnovit ano. Odborníci rozhodně doporučují jejich výměnu (pokud už to majitel nebo správce domu nedávno neudělal). V ideálním případě by měly být vyměněny od stropu ve spodním bytě až do úrovně podlahy v horním bytě. Tehdy je nutné se domluvit s příslušnými nájemníky dotčených bytů nebo prostor. Nejsou-li k tomu svolní, pak stoupačky vyměňme alespoň ve světlé výšce rekonstruovaných prostor.

To vše samozřejmě provází velký nepořádek, nicméně měníme-li kompletní sanitární zařízení, pak je vhodné zároveň obnovit i rozvody, které sice nejsou vidět, ale funkce koupelny je na nich závislá.

Nepořádek tedy bude gradovat s vybouráním stávající sanity, demontáží bojleru, karmy, kotle, radiátoru, jsou-li součástí koupelny, dále stávajících obkladů a dlažby, a to včetně omítky i betonu, a přípravou pro nové rozvody vody a elektřiny. Vybudujte i novou vzduchotechniku a otvory pro ventilátory. Vše se bude připravovat na základě plánů, které promyslíte a pořídíte před samotnou rekonstrukcí.

Co možná v původní koupelně nebylo

Při plánování rozvodů vody i elektřiny se řiďte novým rozvržením zařízení a pamatujte i na nejmenší detaily. Nezapomeňte na přípojku k pračce (i kdyby nebyla nyní součástí koupelny, třeba se bude hodit v dalších letech), dostatek elektrických zásuvek, včetně blízkosti pračky, u umyvadla (na fén, holicí strojek apod.). Nezanedbejte ani rozvody pro osvětlení. Vedle centrálního světla by nemělo chybět světlo u zrcadla (ideálně by mělo dopadat z levé i pravé strany) a vhodné budou i nástěnné modely.

Co by vám mohlo pomoci při rekonstrukci

  • v ideálním případě služba architekta
  • návrh v koupelnovém studiu
  • poraďte se předem s instalatérem
  • nepospíchejte, každý detail důkladně promyslete

-zal-

Foto: www.thinkstock.com