A přece je to tak – jsou to květináče pověšené za dno a visící i s květinou od stropu dolů jakoby ve stavu beztíže. Asi to právě nebude věc, kterou bychom nějak hromadně napodobovali. Někdo argumentuje tím, že je to trápení květin, a jiný namítá, že něco takového si rostliny stejně líbit nenechají a po čase, kdy je přinutíme růst „hlavou“ dolů, se jejich růst obrátí zase vzhůru za sluncem a budou se plazit ke světlu podél stěn zavěšeného květináče. Ale – jak se říká – vyzkoušet se musí všechno, nebo se s novinkou alespoň seznámit, a tak se na ni podívejme. Světlo světa spatřila u protinožců a jejím duchovním otcem a autorem je jeden novozélandský designér. Napadlo ho, že ten, kdo má doma extrémně málo místa, trpí nedostatkem zeleně a nemůže si dovolit nikam postavit ani květináč. Proto se rozhodl pověsit jej od stropu a květinu v něm pěstovat rovnou kořeny nahoru. Svůj jedinečný zavěšený květináč nazval Sky Planter.

Jeho cílem tedy bylo vměstnat zeleň na minimální podlahovou (v tomto případě vlastně stropní) plochu a ještě vyřešit to, aby majitel bytu při chůzi o květiny hlavou nenarážel. I když je zavěsil výš, rostliny rostly dolů, a tak se k hlavě majitele přibližovaly.... A je tady ještě jedna věc k vyřešení, květina je zasazená v zemině a ta samozřejmě podléhá zemské přitažlivosti a měla by okamžitě vypadnout na podlahu. Je tedy v květináči na spodní straně fixovaná. Všechno na tomhle květináči je vlastně nohama vzhůru – dnem se tedy musí k rostlině nějakým způsobem dostat voda a další výživa. O její výživu se stará malá nádržka umístěná ve dně květináče (tedy vlastně nejblíže ke stropu), která do zeminy rostlině postupně připouští závlahu. Závěsné květináče si můžete koupit už i u nás, na výběr je model z keramiky anebo ocele v bílé barvě. Prodává je Popout za 840 Kč / kus.

Květiny se tedy opticky v bytě vznášejí v prostoru zavěšené jako zelené živé visací lustry. Mít takovou květinu někde uprostřed obýváku, v tom je těžko nějaký přínos (i když proti gustu...), ale praktické může být v některých malých domácnostech pěstování bylinek v malých květináčcích zavěšených u okna nad kuchyňskou linkou. Minimálně přínosné v tom, že se nemusíme opravdu shýbat k zemi – jako v případě truhlíku nebo záhonu – nýbrž si při trhání bylin naopak pěkně procvičíme svaly na rukou. A ještě jsme zapomněli na další aspekt, který je potřeba u těchto květináčů vyřešit, a to je světlo. Vždyť u stropu je poměrně tma, takže necháme-li květináče viset výš, květiny budou trpět, prodloužíme-li jim závěs, budeme zase trpět my otloukáním hlavy o květináč. Opět je potřeba volit zlatou střední cestu – anebo vyhradit květinám jinou cestu, než kterou chodíme po bytě my.

-ag-

Foto: www.isifa.com, www.monsterra.cz