Právě kuchyňská dvířka podstupují ty nejnáročnější testy na odolnost, ovladatelnost a výsledný dojem. Vyčištění linií a eliminace úchytů je trendem vyvíjejícím se už několik sezon a stále je co zdokonalovat.

Oblíbené barvy v kuchyni

Pro letošní rok hlásají trendy návrat k osvědčeným přírodním barvám a materiálům. Objevují se kuchyně v odstínech moka, koňaku, teple béžové a všech dekorů dřeva. Oblibě se těší také barvy antracitově šedá, ale i temně černá a vysoký lesk jim dodává potřebnou hloubku.

Pryč s úchytkami!

Z kuchyňských dvířek se pomalu vytrácejí úchytky. Jedním z důvodů je i eliminace úrazů. Vyčnívající madla spodních skříněk představují riziko úrazu, narážíme do nich lokty, zachytáváme o ně zástěrou a jsou častou příčinou odřenin malých dětí.

Výrazné tóny

Veselé a odvážné barvy ale nezmizely. Objevují se v pozadí a dokreslují atmosféru kuchyně. Uplatnění pestrých barev můžeme nazvat jako druhoplánové. Objevují se jen v určité části kuchyňské linky, např. na horních skříňkách, pracovní desce nebo jen ve spodních liniích kuchyňských dvířek. Kombinace jiskřivých a výrazných barev lamina či laku spolu s přírodními materiály, především masivem, umožňuje uplatnění moderní kuchyně v jakémkoli stylu.

Na čem pracovat? Na desce z kamene

Chcete-li dodat kuchyni nádech luxusu, opatřete si pracovní desku z přírodního kamene. Na jejich výrobu se nejčastěji používá žula, mramor, travertin nebo pískovec. Přírodní kámen je jako materiál pro výrobu pracovní desky dlouhodobě využíván právě proto, že se vyznačuje velkou tvrdostí a odolností proti poškození. Struktura a rozmanitá barevnost kamenné desky ji pokaždé činí jedinečnou a originální. Kámen bude trendem navěky.

Sklo a hliník

Naopak mezi nadstandardní a atypické materiály patří kov nebo tvrzené sklo. Desky z nerezové oceli jsou velice odolné vůči mechanickému i chemickému poškození, avšak viditelné kapky zaschlé vody vás mohou přivést k šílenství. Lépe se udržují desky z hliníku. Nadčasově a elegantně působí desky z kaleného skla. Tento materiál je velmi odolný a navíc hygienický. Pracovní desky se vyrábějí z 10 mm silného kaleného skla, které je odolné vůči nárazům a vysokým teplotám. Do minimalistické kuchyně jako stvořené.

Umělý kámen

Ideálním kompromisem se však zdají být umělé kameny. Například Corian obsahuje až dvě třetiny drceného kamene a zbylá jedna třetina pryskyřice zajišťuje, že se tento materiál snadno spojuje bez viditelných švů. Tvrdší materiály typu Technistone sice mají více kamenný vzhled, ale spoje budou na pracovní desce vidět vždycky.

-kam-

Foto: archiv autora