Mozaika je považována za fenomén mezi obklady, a to především díky designu, kterého lze tímto typem dekorace docílit. Mozaikové variace nabízejí možnost obkladu vnějších i vnitřních ploch či vytváření netradičních mozaikových tvarů. Jde o způsob dekorování za cenu, která zaručeně odpovídá výslednému efektu. To vědí nejen italští mistři interiérového designu…

Mozaiku lze považovat za skutečný fenomén mezi dekorativními prvky. Jde o plošnou výzdobu sestavenou z drobných kostek, hranolků či kolíčků upevňovaných do měkké omítky nebo tmelu. Používá se již od dob starověku a stále se těší velké oblibě.

Kromě originálního designu se s mozaikou dají řešit dekorace atypických ploch, obloukových prvků, míst pro usazení umyvadel, nik a různých prostor s tvarovými limity. Navíc sluší i malým koupelnám.

Mozaika se většinou prodává jako lepenec složený z jednotlivých dílků na papírové podložce nebo silikonovém vláknu, to umožňuje snadnou manipulaci s plátem mozaiky, dokonce lze díly mozaiky oddělit a vytvořit si vlastní vzor, geometrický tvar či obrazec. Hravý je nejen dekor, ale také povrchová úprava. Nabídka zahrnuje výběr z matu nebo lesku, glazovaný či neglazovaný povrch. Všechny jmenované druhy jsou velmi oblíbené a nelze říct, zdali se více využívá keramického, skleněného či kamenného obkladu, neboť každý typ si najde svého příznivce.

Už před mnoha lety vytvářeli lidé skládáním malých kamenných dílků překrásné obrazce, aby jimi zkrášlili své prostředí. Největšího rozkvětu tato výtvarná díla dosáhla v období antiky, raného křesťanství a v Byzanci. Mozaika je v kurzu dodnes. Její funkce se po staletí nezměnila, stále je především ozdobou prostředí, ve kterém žijeme. Už se ale neskládá jen z obyčejných kamínků, ale k výrobě mozaiky se používá keramika, sklo, mramor ad.

Při rozhodování, kterou variantu zvolit, je třeba zohlednit funkční i estetická fakta. Z přírodních kamenů se nejčastěji vytváří samostatný dekor a zasazuje se do větších ploch, ojediněle se používají dekory velkých formátů, které lze použít pro celou místnost. Designéři dokonce překračují hranice typicky středoevropských konvencí a aplikují exteriérové typy mozaik do koupelen a dalších místností v domácnosti. A výsledky stojí za to.

K dokonalému výsledku přispívá i to, čím je mozaika vyspárovaná. Vhodné a efektivní je použít spárovací hmotu v barvě mozaiky. K modré tedy zvolit stejnou modrou, k šedé stejnou šedou atd. Jedná se o malý trik, který si málokdo uvědomuje, ale opravdu zabírá.

-td-

Foto: Casa dolce casa, www.isifa.com, www.thinkstock.cz