Helonka nadmutá (Helonias bullata) je velice zajímavá hlíznatá rostlina, která na pobřeží vytváří celistvé střapaté koberce, z jejichž povrchu vyčnívají na dlouhém stvolu palice z hustě nahlučených maličkých růžových kvítků s fialovými tyčinkami. Ty dorůstají velikosti od 20 do 40 cm, takže ve větším počtu působí jako zapíchané štětky. Okolo nich vykukují nad vodní hladinou přízemní listy uspořádané do ploché růžice, jejichž okraje zdobí asi 15 cm dlouhé a 2 cm široké špičatě oválné listy. Ty pak koncem léta vytvářejí žlutou siluetu, takže ani v tomto případě není pohled na tuto rostlinu fádní.

Původní vlastí helonky nadmuté jsou východní oblasti Spojených států amerických, kde se vyskytuje v bažinatých půdách podél řek.

Květenství

V našich podmínkách se objevuje obvykle v květnu až červnu.

Pěstování

Tato vytrvalá rostlina upřednostňuje mírně kyselou půdu, a proto se jí bude nejlépe dařit v podmáčeném rašeliništním záhonku nebo na březích rybníčků s mělkými bahnitými okraji do 10 cm výšky vodního sloupce. Vytváří kořenové hlízy, okolo kterých příležitostně vyrůstají dceřiné hlízky, kterými se dá množit.

Nejvýhodnější způsob pěstování je v malých skupinkách, kde se rozhojní a vytvoří hustý souvislý porost. Naše klimatické podmínky jí vyhovují, zimu přečká bez problémů.

-šum-

Foto: www.isifa.com