V dnešní době, kdy je ideálem co největší, nejrozlehlejší vana velikostí blížící se bazénu s mnoha vymoženostmi, je výraz sedací vana jakoby z jiného světa a z minulých staletí. Jsou ale koupelny a spíše koupelničky, kam se při nejlepší vůli normální vana, a to ani krátká 120 cm, nevejde, je tady místo jen na nějaký ten sprchový kout. A tam si člověk moc nesedne.

Kdo se chce přesto koupat a je mu jedno, že jenom vsedě, vsadí právě na vanu sedací. Když se porozhlédneme po aktuální nabídce, zjistíme, že sedací vany k zabudování jsou něco jako delší a hlubší tvarované sprchové vaničky o dvou úrovních. Dolů se dají nohy, na horní ploše se sedí. Místa na ně musíme mít něco nad 105 centimetrů, což je právě délka sedacích van. Široké bývají 65 - 70 cm. Jejich hloubka spodní části dna činí asi 70 centimetrů. Dáme za ni asi od 1700 do 3000 korun. K vaně je nutné ještě koupit podpůrnou konstrukci, která se podkládá pod vanu před obezděním. Některá vana má ocelové nohy (asi 300 korun).

Jsou tady ale ovšem ještě jiné sedací vany - ty staré, původní, ocelové nebo jasně bíle smaltované. Ještě se dají někde sehnat z druhé ruky, a když dostanou nový potah, jsou kouzelné. Ty jsou velice fotogenické, a proto se samozřejmě netísní někde v koutku malé koupelny, ale stojí na viditelném místě ve velké noblesní lázni. Z toho, že se vyskytují také ve filmech, kde se v nich konverzuje (zatímco dlouhé vany se vyskytují v thrillerech a vraždí se v nich), zdá se, že je to záležitost trochu snobská a koupání v nich se rovná společenské události. Takovou vanu můžeme mít třeba modřínovou s obručemi v cenách asi od 7500 výše. Dubová vana je ještě dražší. Její základna je kulatá, vyrábí se v průměrech kolem 50 cm, opěrka dosahuje výše asi 80 cm. To je ovšem na docela sparťanské mytí. Ve větší dřevěné vaně už se sedí lépe, když základnu tvoří ovál o délce asi 120 - 160 cm při šíři vany kolem 70 cm.

Designérské kousky do luxusních koupelen

Na sedacích vanách se vyřádili i designéři, různě je vykroužili z akrylátu, dali jim zlaté nohy a baterie a nazvali je třeba Moulin Rouge soaking tub (Gruppo Treesse). Jiná připomíná černý mramorový sud a tahle vana skutečně boří všechny konvence (Tall soaking tub) včetně baterie, která vypadá jako kuchyňská dřezová. Její variantou je vana z umělého kamene imitujícího bílý mramor (Stone forest soaking tub). Ještě jiná sedací vana je bronzová, bez opěradel, hexagonální a připomíná bronzovou mušli, ve stejné barvě je i baterie.

-ag-

Foto: www.isifa.cz, Aqua plus, Stone Forest