Terasu dávno považujeme za samozřejmost a od jara do podzimu za další místnost domu. Období je to dlouhé a právě tvář letošního července i začátku srpna nás přesvědčuje o tom, že ač vrcholící léto, na lehátku v plavkách se pořád rozhodně lenošit nedá. Ale i v dešti a relativní zimě je na terase mezi květinami krásně. Už proto, že to základní, co nám terasa nabízí - čerstvý letní vzduch - ani nepříznivé počasí nezruší.

Zařízení terasy proto nesmíme chápat jenom jako zútulnění na dny horké až tropické, ale také chladnější a deštivé. Kdo letos v létě třeba plánoval nové zastínění na terasu, možná od toho ustoupil, a místo toho nakoupil deky, plédy a polštáře do pohodlných terasových lenošek a křesel.

TIP

A pro nejchladnější dny můžeme nainstalovat na terasu venkovní halogenové topení; to se nám potom bude výborně hodit i později, protože nám prodlouží pobyt na vzduchu až třeba do začátku zimy. Terasu bude vyhřívat topení a navíc tam můžeme grilovat.

Nábytek i do deště

Pokud nemáte nábytek odolávající počasí, jistě souhlasíte, že největší letní otrava je stálé uklízení nábytku před deštěm. Mnoho lidí se proto vrátilo k osvědčenému plastu, dnes už ale nikoliv v levném podání levných výlisků, ale v podobě barevných designových kousků. Pokud nechceme moc investovat, dobrým tipem je lehké lehátko s kovovou kostrou, které nepoškodí pár kapek deště. Kovová konstrukce je natřená práškovou barvou nebo opatřena akrylovým či plastovým nástřikem a potah je jemně perforovaný (látka textiline).

Terasa pro hvězdopravce

Někdo miluje terasu hlavně v noci, protože rád pozoruje hvězdy a měsíc. Máte-li v rodině takového fandu astronoma, který usedá na terasu za noci, kdy mají padat hvězdy, kupte lehátko s opěrkou hlavy.

Terasové květiny druhé půlky léta

V truhlíkách a dekorativních květináčích jsou ještě v plné parádě pelargonie, terasu mohou zastiňovat i vyšší oleandry různých barev - mimochodem právě letos bohatě kvetoucí. Terasu zkuste osadit velmi elegantním stříbrným drátovcem, který ji bude zdobit i na podzim. V srpnu se prodávají floxy a než se rozrostou na záhonu, zkuste je sesadit v různých barevných kombinacích do velkého květináče a nechat je měsíc dva zdobit terasu. Přinesete tím na ni opojnou vůni těchto květin.

TIP Zdánlivě obyčejná květina, která ale terasu rozzáří jako žádná jiná. Přímo signálními odstíny oranžové rozsvítí terasu měsíčky zahradní, které můžeme vysadit nebo zjara vysít do korýtek, ideální jsou zavlažovací truhlíky. Do začátku září květy navíc můžeme sbírat a sušit, v zimě z nich pak vařit čaj.

A co zvuky na terase?

Když si člověk na terase lehne do lehátka a zavře oči, vzdálený zpěv ptáků může nechat doplnit ještě jemným zvukem zavěšené bambusové zvonkohry. Kupte menší model, zní jemněji. Bambus na slunci a dešti šedne, proto jej natřete vhodným olejem na bambus.

Letní romanticky nasvícená terasa

Světlo na terase je alfou omegou letního pobytu venku v zahradě. Zkuste někdy vypnout venkovní světlo a na šňůru zavěsit různobarevné lampiony. Měly by ladit s barvou domu, barevností květin i nábytkem a doplňky na terase. A co by to bylo za krásné letní večery bez světel svíček. Na terasový stůl vybíráme masivní nižší svícny, aby se v omezeném a přece jen užším prostoru terasy nepřevrhly. Nejlepší jsou nízké kovové stojánky a široké svíce.

Zrající lahůdky na terase

Není nad to, když je na terase přes léto co uzobávat, ochutnávat. A tím nemyslíme oříšky na stolku. Terasa může hostit spoustu zeleniny a ovoce i bylinek - záleží jen na její velikosti a uspořádání. Klasikou jsou velké květináče s rajčaty, terasu mohou lemovat květináče s bazalkou, feferonkami i truhlíky se zeleným hráškem. Zvláštní kapitolou je vinná réva plnící nejen funkci občerstvení, ale i zastínění, často jakési neprůhledné střechy terasy, kdy ze zeleného stropu visí velké hrozny. Tím se dostáváme k zelenému kabátu terasy, který je zcela individuální - někde je terasu potřeba maximálně zastínit před sousedním domem, jinde je na místě terasa otevřená, protože je z ní krásný výhled do krajiny.

Chlazení hned při ruce

Abychom nemuseli stále odcházet do kuchyně, na terase můžeme celou letní sezonu mít malý minipříborník na nože, pár příborů a talíře. Stačí malá polička nebo mobilní skříňka vedle stolu. Symbolem pohody je pak stříbrný kyblík na led, z kterého kouká láhev sektu.

-ag- Foto: www.thinkstock.cz, www.isifa.com, Living in green