Není na škodu do koupelny přenést některá řešení z jiných částí bytu, protože leckde je to v koupelně příliš nalinkované, předem dané. Není zapotřebí navštívit jen koupelnová oddělení, koupelnu lze poskládat i originálně z nábytku koupelnového i jiného, třeba starodávné komody z bazaru.

Vestavěná skříň i v koupelně

Jestli tápeme, jak elegantně, a přitom efektivně věci v koupelně uložit, můžeme zkusit trochu opisovat v ostatních místnostech domu. A tam, jak víme, je jedním z nejekonomičtějších míst vestavěná skříň s posuvnými dveřmi. Šetří místem, nikde nic nepřekáží, místnost se jen lehce zmenší: o kolik přesně, to nám prozradí hloubka skříně.

V koupelně lze úspěšně oddělovat, předělovat a vytvářet vestavěné skříně pomocí zelenavého impregnovaného sádrokartonu určeného do vlhkých prostor. Pokud umístíme skříň do rohu, pak její záda a jeden bok budou tvořit stěny koupelny, druhý bok sádrokarton. A jaké budou zasunovací dveře, už záleží na nás. Jako všechno v koupelně by ale měly být tvarově stálé, lehce omyvatelné, hygienické, neměla by se na nich zbytečně srážet pára. Taková skříň může být i zmenšená, zavěšená, nemusí dosahovat na zem, pod ni se naopak leccos vejde, koš na prádlo nebo pračka.

TIP

Stejně jako závěsný bidet a WC mají závěsné koupelnové skříňky stejnou výhodu: hygieničnost, dobře se pod nimi vytírá podlaha. Také kdyby vytekla na podlahu voda třeba z pračky, nezateče pod skříňku, prostor pod ní zůstává přístupný. Skříňky přitom můžeme pověsit naprosto libovolně vysoko: na méně často frekventované předměty až ke stropu, na předměty denní potřeby nízko a vedle umyvadla.

Kvalitní kov, plasty nové generace

Koupelna je vlhký prostor, a tak tady neuspějí levné kovové drátěné programy, ze kterých se brzy začne olupovat nátěr. Do koupelny musíme vybírat kvalitu, v tomto případě kvalitní nerez nebo jiný kov.

TIP V koupelně se stále málo využívají závěsné programy. Zavěšené košíky nebo miniskříňky od stropu k podlaze vytvoří originální prvek koupelny a ještě poberou množství drobností.

Nemusíme se ani vyhýbat plastům. Před dvaceti lety byl plastový kelímek, mýdlenka a “vixlajvantová“ úložná skříňka prototypem obyčejnosti, nenápaditosti, šedi a uniformity. V době, kdy ale s plastem dělají přední světoví designéři divy, směle můžeme vybírat plastové koupelnové úložné skříně, skříňky, regály, poličky v pastelových i přímých barvách. K plastu nikdy moc nešly ostré hrany, zato je doma v organických oblých liniích. Těmto příjemným tvarům mohou nechat vyniknout oválné závěsné skříňky nebo police.

Do koupelny jen kosmetiku, čisticí prostředky dáme jinam

Podle velikosti koupelny se sem toho kumuluje stále více. Nikdy bychom ale neměli překonat tu mez, která by z koupelny dělala kumbál s čisticími prostředky. Necháme tady v uzavřených skříňkách opravdu jen minimum, jinak je koupelna doménou v ukládání ručníků, osušek, županů - a pak už tady ukládáme jenom osobní kosmetiku tělovou, koupelovou a vlasovou.

Věci, které potřebujeme mít pořád po ruce, se odkládají kolem umyvadla - na něj. To vytváří chaos. Ideální je úložný prostor přímo pod umyvadlem. U umyvadlové skříňky oceníme zásuvky s plnovýsuvem.

TIP Uzavřené skříňky můžeme odstínit podle toho, jestli vynikáme pořádkumilovností a systematičností, nebo naopak inklinujeme k ležérnosti až chaosu. V druhém případě zvolíme skříňky s plnými dvířky. O něco více prozrazují dvířka z průsvitného skla. Skříňky zasklené čirým sklem nebo otevřené skříňky už o nás prozradí vše. Mělo by tedy v nich být všechno urovnáno, už protože v koupelně jakožto v malém prostoru i malý nepořádek působí násobným dojmem.

-ag- Foto: www.thinkstock.cz