Vstupní vrata a brány, které si k domu zvolíme, musí ladit s domem, navazovat na jeho tvarosloví, materiál, barvu. Nesmějí dům potlačovat nebo rovnou hyzdit. Ale vzhled nebude to jediné, co budeme při výběru sledovat. Zvolit bude třeba i způsob otevírání...

Výběr brány záleží nejen na vzhledu domu, ale i na tom, na co brána navazuje. Tedy na zeď, plot nebo další stavbu. I s těmito prvky musí být brána v souladu.

Vrata a vstupní brány

Dá se říci, že mezi těmito termíny není rozdíl. Pod těmito výrazy chápeme široká vrata, která se mohou jinak lišit vším - systémem zavírání (posuvné nebo křídlové stejně jako u dveří), šířkou a dalšími rozměry, materiálem a stupněm automatizace otevírání. Nikomu se dnes už nechce při příjezdu k domu vystupovat z auta a běžet otevřít vrata, která se někdy navíc musejí zapřít, aby poryv větru s nimi nesmýkl na auto v okamžiku, kdy jimi projíždíme. U nových domů se vyplatí automatické otevírání s nouzovým manuálním ovládáním.

Brány se mohou otevírat mechanicky (tedy ručně) nebo automaticky. Můžeme si ji rovnou objednat s automatickým ovládáním, anebo jej lze později domontovat. Pohon automatického otevírání brány umístěný ve sloupku stojí přibližně 18 až 21 tisíc korun. Levněji vyjdou venkovní pohony namontované vně sloupků - vyjdou asi na 10 až 14 tisíc korun v závislosti na hmotnosti brány. Nejdražší model otevře bránu o váze 1500 kg.

Jaké systémy otevírání vrat můžeme vybírat

Můžeme uvažovat za prvé o branách posuvných. Ty jsou v nabídce prodejců a výrobců obvykle pod kolonkou zahradní brány posuvné samonosné anebo také kolejnicové. Umí stejně tak jako posuvné dveře ušetřit nejvíc místa. Hodí se tak třeba tam, kde je málo místa mezi vraty a stěnou domu. Další možností jsou brány otočné neboli křídlové, k jejichž otevření potřebujeme nejméně tolik místa, kolik měří šířka křídla. To zní složitě, ale jsou to vlastně stará známá vrata s jedním nebo dvěma křídly. Křídlovou bránu si můžeme dovolit, když nemusíme šetřit místem - u velmi širokého vjezdu. Brána posuvná pak může jezdit po kolejničkách nebo být samonosná.

Posuvná kolejnicová brána

Pojezdovými koly se rám brány zasouvá po pojezdové šíně ukotvené do betonovaného prahu. Brána se otevírá tak, že se posunuje podél plotu na vnitřní straně pozemku. Rám může být vyroben z válcovaných železných profilů. Výplň záleží na přání zákazníka - může být plastová, kovová nebo dřevěná. Tato brána není drahá, šetří místem, tiše se otvírá a jednoduše ji můžeme ovládat. Přijde asi na 10 - 15 tisíc korun, v závislosti na šíři.

Posuvná samonosná brána

Tady přichází ke slovu rám v pojezdové kleci, bez kolejniček. Kotvení je provedeno do betonového základu, opět podél plotu. Výhodou je tichý a hladký chod a absence kolejnic. Posuvná samonosná brána je o něco dražší - dáme za ni opět podle šíře vjezdu přibližně 17 až 20 tisíc korun.

Materiálová provedení

Kovanou bránu vyrobí na míru kovář. Brána mívá zinkovaný povrch, případně povrch natřený speciálními kovářskými barvami; vybrat si můžeme libovolnou barvu. Dřevěné brány hledejme u truhlářských firem a výrobců dřevěných domků, pergol, altánů a plotů. Lehké hliníkové brány se často vyrábí z lamelových profilů systému Guardi. Brána pak může být v barvě hliníku nebo barevná.

Podle velikosti, materiálového provedení, kvality může brána přijít od 25 tisíc do 55 tisíc korun.

-ag-

Foto: www.thinkstock.cz, Hörmann, Lamax, Lamark