Hledík (Antirrhinum) je jedna z nejkrásnějších letniček, které můžeme pěstovat ve své zahrádce. Jeho trubkovité květy zakončené pyskem připomínající malou tlamičku se vyskytují ve všech barvách kromě modré, takže je opravdu z čeho vybírat. Vyrůstají z vysokého stonku, kde tvoří nádherné trsy, pod nimiž na záhoncích prosvítají protáhlé eliptické listy, což ve skupinové výsadbě působí příjemným a uklidňujícím dojmem.

Hledíky jsou rostliny jak stvořené pro skupinovou výsadbu. Z původního druhu Antirrhinum majus, který divoce roste ve Středomoří a dosahuje výšky až 1,8 m, byla vyšlechtěna spousta nových odrůd lišících se barvou květů a velikostí.

Pěstitelé dnes rozdělují hledíky podle velikosti do pěti skupin, takže možnosti využití jsou opravdu velké.

Vysoké hledíky bývají vysoké 60 až 90 cm a patří mezi ně takové odrůdy, jako je Madame Butterfly, Bright Butterfly a Supreme Double.

Středně vysoké hledíky dorůstají výšky od 30 do 60 cm a na našem trhu bývají zastoupeny odrůdami White Wander, Vanity Fair, Cheerio a Coronette. Nízké hledíky měří už jen do 20 až 30 cm. Z jejich zástupců jmenujme třeba Peaches and Cream nebo Tom Thumb. Miniatury mají už pouhých 10 až 20 cm a patří k nim třeba Little Gem a Bells. Převislé druhy - bývají dlouhé až 40 cm, ale směrem dolů. Zastoupeny jsou například odrůdou Candelabra a celou řadou kultivarů.

Doba květu

Záhonové rostliny kvetou v našich podmínkách obvykle od června do září. Květenství převislých druhů začíná ještě dříve, bývá i delší, takže můžeme s klidem říci, že od jara až do podzimu.

Nároky na pěstování

Hledíky milují slunné stanoviště s hlinitopísčitou půdou, která obsahuje dostatek vápníku. Ta má být trvale vlhká, nikdy však přemokřená. Podle druhu mohou hledíky růst na nejrůznějších místech okrasných záhonů ve společenství ostatních letniček nebo trvalek, skoro výhradně se však pěstují ve větším počtu. I do okenního truhlíku nebo závěsného květináče, kam umisťujeme nižší a převislé odrůdy, vysazujeme více rostlin současně.

Jako většině kvetoucích rostlin prospěje i hledíkům občasné přihnojení. Nejvhodnější je tekuté hnojivo rozředěné v doporučeném poměru, na záhoně jim můžeme ještě přilepšit trochou uleželého kompostu.

Nebojme se řezání! Čím častěji budeme hledíky řezat, tím více nám pokvetou.

Způsoby množení

Pomocí semínek, která vyséváme v únoru a v březnu do pařeniště nebo okenních pařníčků. Semena nezasypáváme, jen lehce zatlačíme prkénkem. Pokud udržujeme sadbu neustále vlhkou, vyklíčí semena do 14 dnů. Vzešlé rostlinky přepícháme do hrnků, které už budeme muset dobře větrat, protože na zapařeném stanovišti často hynou. Jelikož jsou poměrně odolné vůči chladu, přesazujeme hledíky na záhon už od poloviny dubna. V případě silnějších mrazíků je můžeme ochránit netkanou textilií nebo fóliovým krytem. Není od věci mladé výhonky zaštípnout, budou se lépe větvit.

Zajímavosti

Tyto rostliny se výborně hodí k řezu, ve váze vydrží poměrně dlouho, takže je můžeme s dobrým svědomím komukoliv darovat. Současně jsou ale naprosto nevhodné k sušení.

Je dobré vědět, že hledíky odpuzují slimáky. Milovníci eko-záhonků je proto mohou nasázet spolu s afrikány mezi zeleninu. Je to poněkud zvláštní, ale proč nespojit pěkné s užitečným.

-šum- Foto: www.thinkstock.cz