Správná zahrada musí svému majiteli padnout jako dobře ušité šaty. Nároky na umístění bazénu, zahradního posezení a produkčních záhonků jsou stejně důležitými tématy jako udržitelnost navrhovaných úprav a estetické hodnoty. A tak jako u šatů je rozhodující kvalitní střih, i u zahrady je kvalitní návrh prvním krokem k dosažení všech požadovaných vlastností.

Tvorby nové zahrady se majitel může ujmout buď sám, nebo ji svěřit do rukou zahradního architekta. První varianta vypadá na první pohled lákavě, ale může být dost ošemetná. Umístit do volné plochy všechny požadované funkce, vhodně doplnit záhony a osadit je správnými rostlinami se po čase může stát nadlidským úkonem. Nakonec se majitel stejně obrátí s prosbou o pomoc k architektovi.

Práce zahradního architekta se odráží od první schůzky, kde si prohlédne pozemek a probere s majiteli jejich požadavky. Tato první schůzka je důležitá a nelze ji nahradit konverzací po telefonu nebo po e-mailech. Dává totiž architektovi příležitost pochopit nového klienta a vcítit se do jeho potřeb a představ. Klient zase osobně pozná člověka, který navrhne zahradu, ve které bude žít po zbytek svého života.

Poté nastává krásné období, kdy se oba schází nad návrhy a společně hloubají o každém detailu. U návrhu je důležité nejen hodnotit, jak krásná zahrada bude. Je potřeba se soustředit i na logickou návaznost cest a funkčních ploch. Když si majitel ujasní, která varianta mu bude vyhovovat nejlépe, je na čase zahradu na papíře osázet. Náročnost osázení si také většinou určuje klient - odvíjí se od času, který je zahradě ochotný v budoucnu věnovat. Nadšenému zahradníkovi patří zahrada plná trvalek a kvetoucích keřů, časově zaneprázdněný majitel upřednostní spíše stálezelené rostliny, které jsou méně náročné na údržbu.

Osázením práce architekta nekončí. V zahradě se totiž často řeší i zpevněné plochy, stavba koupacího jezírka nebo posezení s venkovní kuchyní. I s tím může klientům pomoct. No a stejně jako je dobrý krejčí nejlepší pro zhotovení navrhovaných šatů, tak je autor zahrady nejlepším dozorem při realizaci návrhu. Od prvního kopnutí do země až po poslední dlaždici v navržené pergole. Ale o tom až v dalším díle našeho seriálu "Jak se staví zahrada".

Foto a vizualizace: Living in green, www.thinkstock.cz