Vynaložené úsilí včetně vyšší finanční částky spojené se zařízením koupelny v podkroví ale na konci bezpochyby oceníte. Odměnou totiž bude malebný prostor, ve kterém ve většině případů zbudou trámy podtrhující atmosféru a okna nebo vikýře, vnášející do prostoru denní světlo.

Rekonstrukce má svá pravidla

Při rekonstrukci podkrovní koupelny musíme vzít v úvahu některá stavební pravidla, která určuje zákon. Vycházíme z předepsané výšky podkrovní místnosti, která je 2,3 m, a výšky stěny u šikmého stropu 1,6 m. Umožněno musí být napojení na stávající rozvody v objektu, přičemž kanalizační stoupačka nesmí být vzdálená od zařizovacích předmětů více než 3 m a od toalety 1,5 m, aby spád k odpadu byl dostatečný.

Pár centimetrů navíc

Při úvahách o rozmístění sanitárního zařízení padají všechna pravidla stranou. Podstatné totiž je, abychom ho mohli pohodlně užívat, a to šikminy občas znesnadňují. Nad toaletou i bidetem musí zůstat dostatek prostoru, abychom se při pohybu ze sedu a nahoru neudeřili. Podobné pravidlo platí i u vany, s tím rozdílem, že do ní musíme zajistit pohodlný nástup i výstup. Pokud to právě díky šikminám nelze zajistit, pak si můžeme pomoci přizdívkou, která zařizovací předmět posune víc do prostoru. Ještě předtím, než tuto fintu využijeme, je nutné změřit, zda WC, bidet, či vana nebude v místnosti nakonec překážet.

Řešení existuje i pro sprchový kout

Trochu jiné to je s umístěním sprchového koutu, k jehož usazení ani pár centimetrů navíc nepomůže. Vychází-li jeho umístění bohužel právě do místa se zešikmeným stropem, můžeme využít některý z nabízených modelů, u nichž lze přizpůsobit horní hranu. Řešením může být také sprchová zástěna vyrobená na míru. Tu objednáte u výrobců skla. Až ho budete instalovat, nezapomeňte mimo jiné na speciální těsnění zabraňující stékání vody při otevření dveří.

Zaměstnejte truhláře i sklenáře

Pohodlně musíte stát u umyvadla. Najdete-li pro něj vhodné umístění tam, kde šikmý strop překáží, využijte zápustné typy, anebo ty, co jsou určené k postavení na desku. Tu totiž můžete snadno přizpůsobit prostoru. Pořiďte si desku, kterou snadno seříznete a do ní instalujete podle zvoleného typu umyvadlo. Deska může být z běžné MDF desky, nebo z umělého kamene, případně ji můžete nechat vyrobit na zakázku. Musí být totiž odolná vlhkému prostředí, proto ji musí odborně zpracovat truhlář. Ten také může vyrobit nábytek na míru prostoru. Do šikmin se totiž nehodí standardní typy a použijete-li stejný materiál jako pro umyvadlovou desku, bude koupelna působit jednotně.

-zal-

Foto: Kaldewei, Villeroy & Boch, www.isifa.com, Ytong