Není tomu tak dávno, co se v novém i starším rekonstruovaném bydlení vedle propojeného obytného prostoru (tedy spojené kuchyně a obývacího pokoje) začalo propojovat i jinde, a to v koupelně. Do koupelny se stěhovala toaleta. Mít spojenou koupelnu s toaletou samozřejmě není nic špatného, pokud se v bytě vyskytuje ještě jedna separátní. Mnohde ale docházelo k paradoxům, že ve velkém bytě je jen jediné WC, a to třeba i u novostaveb rodinných domků z doby před šesti sedmi roky. Jen na základě toho, že byt má pouhé dvě ložnice. Ale skoro polovinu bytu o výměře 110 m2 tvoří propojený obytný prostor, zbytek je velká koupelna, předsíně a dvě ložnice. U dvou ložnic se předpokládá, že jedno WC stačí. Na byt o rozloze 110 m2 je to ale prostě málo, k tomu by dnes už docházet nemělo. Zbývá tedy to, co se spojilo, zase pracně rozdělovat. Ke slovu přijdou cihly, ytongy, sádrokarton i lehké materiály. A tam, kde to není možné, musí postačit optické oddělení koupelnového prostoru od toho záchodového.

Jak z této situace ven?

Když není možné přistavět druhou toaletu nebo je to nákladné a přestavbu chceme odložit, zatímco WC chceme oddělit hned, velká koupelna umí WC skrýt. Uvažovat můžeme o několika způsobech a možnostech. Když je toaletní mísa v rohu koupelny, stačí vyzdít příčku, připevnit dveře a je hotovo. Problém tkví v tom, že záchodová mísa obvykle v moderní velké koupelně v rohu nebývá, stojí v řadě s bidetem někde v polovině místnosti - pak je potřeba sáhnout ke kreativnějším řešením.

Tam, kde to jde a WC mísa je umístěna v rohu koupelny, je možné postavit příčku z ytongů nebo ze sádrokartonu. Tu můžeme polepit tapetou, opatřit stěrkou nebo obložit dřevem, bambusem nebo obkládačkami.

Jaké dveře? Nebo bez nich?

WC v nejjednodušším provedení může zůstat bez dveří, nebo se mohou nainstalovat nízké dřevěné dveře nedosahující k podlaze ani ke stopu, jako vtip a zajímavý designový prvek. Dveře mohou být z dřevěných prken, lazurovaná, s vyříznutým srdíčkem jako u starých záchodů. V kombinaci s drahou toaletní mísou a starým dřevěným zrcadlem to vypadá velmi zajímavě. Nově vzniklý záchod ale samozřejmě může mít plnohodnotné dveře. Tam, kde by překážely a nešly by plně otevřít, lze uvažovat o shrnovacích. A jste-li vyznavači originálních řešení, pak není důvod, proč například neschovat WC za roletou sloužící místo dveří.

TIP pro odvážné: na toaletu můžeme u truhláře nechat vyrobit budku se stropem a otvorem v něm, s vnitřním osvětlením, budka se přisune ke stěně, a obklopí WC mísu. Budku můžeme lazurovat na jakoukoliv barvu. Pořádně odvážné řešení, ale je to vtipné a účel to splní, což je podstatné.

WC za policovým systémem

WC, které je v prostoru (nikoliv v rohu), můžeme kreativně obložit systémem regálů. Toaletu schováme mezi dva vysoké regály přisunuté boční úzkou stranou ke stěně za záchodovou mísou. Přitom regál z vnější „koupelnové“ strany bude mít police na ručníky a kosmetiku, vnitřní „záchodová“ strana bude rovná. Na druhé straně tomu může být naopak - poličky budou uvnitř. Od stropu k podlaze na obou stranách záchodové mísy můžeme nechat také zafixovat lehké dřevěné, bambusové, textilní i kovové předěly, třeba takové, jaké tvoří výplně dveří vestavěných skříní.

Japonské stěny na velmi netradičním místě

Vedle vyzděné příčky jsou tady i další možnosti, jak oddělit toaletu tam, kde je málo místa a stěna se sem prostě při nejlepší vůli nevejde. Takové řešení je sice poloviční, jen optické. Namontovat můžeme v koupelně podél toalety japonské stěny.

TIP: V úvahu přichází i mobilní oddělení toalety. Z obou stran záchodové mísy lze jednoduše postavit dva paravány - každý z jedné strany. Kombinování všech možností je také možné - z jedné strany postavit paraván, z druhé může být japonská stěna anebo roleta.

-ag-

Foto: www.isifa.com, www.thinkstock.cz