Ještě stále nenastala doba, abychom běžně využívali služeb architekta. Většina z nás si myslí, že zařizování zvládne sama, a pak bydlí v nedokonalém bytě jen proto, že neznala a podcenila přínos jeho znalostí. Prozradíme vám alespoň několik základních rad z jeho profese, s jejichž pomocí docílíte kvalitního a pohodlného bydlení.

Je rozdíl mezi tím, zda plánujete dům, byt, či jeden pokoj a zda se chystáte na rekonstrukci stávajících prostor, anebo je to novostavba, kde nejste ničím limitováni. I tak byste neměli podcenit několik zásadních faktů.

Co nezměníte – dispoziční uspořádání

Jedním ze základních faktorů při řešeni dispozičního uspořádání domova jsou světové strany. Byt orientovaný na sever bude vždy tmavší a studenější než ten, kam bude proudit jižní slunce. Rozvržení místností proto plánujte tak, aby v místnosti, kde trávíte nejvíc času, bylo dostatek denního světla. Tmavší místnosti využijte pro šatnu, případně ložnici, tam chodíte spát. I když probouzet se do sluncem zalité místnosti není špatné. Příjemná je tedy místnost s okny na východ, případně západ. Ale kdo by stihl být večer v posteli při západu slunce? Přece děti. Těm tedy situujte pokoj v západní části.

Z čeho vycházíme

Při plánování zařízení si vezměte k ruce průsvitný papír a milimetrovou síť, anebo alespoň kostkovaný papír, a obyčejnou tužku a gumu. Zaneste půdorys místnosti a zakreslete okna, dveře, případně šikmé stropy a stoupačky, od kterých se budou odvíjet rozvody vody. Důležité je dodržet rozměry, proto vše zaneste v řádném měřítku, tak nejlépe už na první pohled poznáte, kolik máte místa.

Následně promyslete, které zařízení do místnosti chcete umístit a na zvláštní papír si vypište rozměry. Pravděpodobně ještě nevíte, který typ nábytku zvolíte, i tak ale můžete vzít v úvahu několik standardních rozměrů (viz blok). Můžete si pomoci také tím, že si z papíru vystříháte v měřítku jednotlivé kusy nábytku a ty budete přikládat na půdorys místnosti zakreslený na papíru. Dbejte na to, aby byl dostatek průchozího místa, abyste neseděli zády ke vstupu do místnosti, aby televizor nebyl proti světlu, abyste z kuchyně viděli do místnosti apod. Zapojujte v tomto případě selský rozum a představivost.

Co nejčastěji podceňujeme při úvahách o zařízení bytu:

  • orientaci vůči světovým stranám
  • s tím úzce souvisí vcházení denního světla
  • šířku i výšku dveří, případně oken
  • různou výšku stropů
  • rozvody vody, případně tlak v potrubí
  • rozvody elektřiny
  • přesné rozměry

Standardní rozměry a umístění:

  • Dvoulůžko 180 x 200 cm, jednolůžko 90 x 200 cm
  • Osoba sedící na židli u jídelního stolu potřebuje k pohodlnému pohybu minimálně 1,2 m². Při usedání, odsedání a odsouvání židle, případně pro procházení jiné osoby potřebujeme volnější prostor.
  • Mezi sedákem a deskou jídelního stolu by mělo být třicet centimetrů.
  • Čím větší má LCD nebo plazmová obrazovka rozlišení (počet řádek), tím kratší je vhodná pozorovací vzdálenost (např. LCD 16:9 s úhlopříčkou 90 cm a 720 řádky asi 2 m od obrazovky a s 1080 řádky pouze 1,4 m od obrazovky).
  • Klasické televizory 16:9 s úhlopříčkou 90 cm vyžadují vzdálenost diváka cca 3 m od obrazovky.
  • Pracovní stůl umístíme k oknu, ovšem tak, abychom neseděli zády ke dveřím

-zal-

Foto: www.isifa.com