Rostoucímu požadavku zákazníků na komfortní bydlení venku všichni ochotně vyšli vstříc. Přizpůsobují zahradnímu bydlení osvětlení, nábytek. Předměty pro zahradu jsou hravé, kvalitní, funkční…

Sedací soupravy se navrhují z materiálů, které působí elegantně uvnitř, ale klidně snesou i venkovní povětří. Lehká konstrukce umožňuje snadné posouvání či přenášení. Tento typ nábytku tvoří jakýsi předěl mezi pokojem a terasou, u moderního bydlení většinou oba prostory odděluje jen průhledná skleněná stěna, která se v létě odsune.

Stolování v přírodě

Snídaně na terase, grilování poblíž bazénu či večeře pod širým nebem s přáteli, to jsou hlavní body života venku. Venkovní tabule se nijak výrazně neliší od vnitřní, podle současných trendů může být prostřeno v rustikálním stylu i zcela moderně. Venkovnímu stolu svědčí přírodní materiály, ne příliš nápadné ubrusy, barvy obstarají čerstvé květiny, zdobit mohou i kameny, cokoliv dekorativního příroda nabízí.

Pro pohodlné hodování je rozhodně dobré pořídit si venkovní pojízdný stolek, který pomůže se servírováním a ukládáním nádobí.

Předěly, lemy, zástěny

Pro rozčlenění zahrady se stále více používají variabilní zástěny, které ale dokážou naplnit hned více funkcí. Mohou lemovat bazény a tvořit částečnou ochranu před větrem i nežádoucími pohledy zvenčí, mohou sloužit jako lavička, členit terén, oddělit stůl, připravený pro hostinu, cokoliv si usmyslíte. Sestavitelné stěny lze osadit rostlinami, doplňují je menší kontejnery či solitéry podobného dekoru, aby zahrada působila esteticky. A v současné době, která je přímo posedlá tím, aby všechno světélkovalo, je docela samozřejmé, že některé tyto stěny i září…

Osvětlená zahrada

Letošní výstava Euroluce v Miláně představila stojací lampy nadměrných velikostí, které se báječně hodí právě na terasu. Jiná svítidla se mohou povalovat na zemi, viset na stromech, ale především je - jak už bylo řečeno - zdrojem světla předmět, který vyzařuje a prosvětluje sebe i okolí. Tady exteriér opisuje pilně od interiéru, kde září všechno od stěn přes podlahu až po křeslo, ve kterém sedíte.

-Vladimíra Storchová, Dům a zahrada 8/2011-

Foto: Salone Internazionale del Mobile, Euroluce