Pokud uvažujete o zdokonalení vaší domácnosti a zapojení prvků moderní techniky pro usnadnění každodenního života, je třeba si položit několik otázek. Kdy se chcete do akce pustit, co od nabízených produktů očekáváte a jakou finanční částku jste ochotni investovat. Vhodné je též zmapovat trh, zjistit si reference na specializované společnosti, nechat si zpracovat nabídku jejich služeb podle vašich představ. Čím přesnější požadavky, tím lépe.

Budoucnost bydlení

Nutné je zohlednit i potřeby, které pro vás budou důležité v budoucnosti. Nyní vám mnohé z nich nepřipadají podstatné, avšak čas se podepíše nejen na vašich větších nárocích, ale i fyzických schopnostech. Již v počátku tedy zvažte, co vše by vaše inteligentní domácnost měla umět i za několik let. To, co nyní zvládáte zcela snadno, by za vás v pokročilém věku měla vykonávat technika, a tak vám usnadňovat každodenní život.

Inteligentní domácnost se vyplatí plánovat hned na začátku

Ideální situace nastává v okamžiku, pokud se s inteligentní domácností počítá od samého začátku, tedy před elektroinstalací. Podle individuálních požadavků majitele lze vhodně umístit čidla, ventily a další.

Bez drátu

Domácnost se samozřejmě může stát inteligentní i v okamžiku, kdy zatoužil jejích služeb majitel využívat později. Řešením jsou bezdrátové systémy, které na principu klasických radiofrekvenčních vln přenášejí povely z ovladače k daným spotřebičům.

Obecně lze říci, že se investice do inteligentní domácnosti pohybuje okolo 10 % z ceny nemovitosti. To znamená, u novostavby v hodnotě 4 milionů bude cena investice 400000 Kč. Realizace jednoho takového systému je možná od 100000 Kč až po nejdražší v řádech milionů korun.

Centrála - mozek domova

Z druhého pokoje, z práce či dokonce z dovolené můžete ve své domácnosti ovládat takřka cokoliv. Inteligentní domácnost za vás udělá mnoho banálních maličkostí, které denně nevědomky děláte, a na předání jejich výkonu si neuvěřitelně rádi zvyknete. Vše je v rukou řídicího automatizovaného systému, tzv. mozku domova.

Systém režimů

Inteligentní domácnost nabízí tvorbu režimů, které jsou měnitelné. Můžete jimi ovládat hlasitost hudby, intenzitu osvětlení či vytápění a mnoho dalších prvků. Nastavte si jich nejvíce deset, jinak se v nich přestanete orientovat. Jednoduchým povelem zadaným ovládacímu systému vytvoříte ideální prostředí pro zábavu, romantický večer, odpočinek či pracovní povinnosti. Od spuštění počítače pro práci, přes aktivaci rychlochlazení šampaňského pro romantickou chvilku, ztlumení světla, až po zvýšení hlasitosti oblíbené hudby na večírku s přáteli.

Termostatické hlavice topení dokážou nepřetržitě udržet vámi stanovenou teplotu, takže můžete v klidu spát, a systém bude i při větrání místnosti udržovat oblíbenou teplotu.

Když technika selže

Častou otázkou je, co by se stalo, kdyby se systém zhroutil a dálková ovládání, vypínače a řídicí jednotka by přestaly fungovat. Není třeba se ničeho obávat. Vše je jištěno klasickými prvky, jako jsou klíče, běžné vypínače apod.

-bon- Foto: LG, www.isifa.com, insighthome.eu