Výběr kuchyňské sestavy není podmíněn pouze jejím vzhledem. Podstatnou roli hraje praktické užití. Dopodrobna zkoumáme rozmístění a velikost úložných skříněk i kvalitu pracovní plochy, v určitém okamžiku se také zastavíme nad výběrem vnitřního vybavení. Jeho správnou volbou totiž získáme možnost přehledně ukládat potraviny, nádobí a příbory. Vnitřní vybavení vybíráme podle toho, co do skříněk budeme ukládat. Při navrhování bychom tedy alespoň přibližně měli vědět, kam budeme ukládat sklenky, talíře, hrnce a ostatní kuchyňské nářadí. Tomu pak podřídit samotný výběr jednotlivých prvků.Všechno má svůj řádObecně platí, že často používané nádobí (sklenky, talíře) patří do snadno přístupných skříněk, aby bylo ideálně po ruce. Velké hrnce a další nádobí, které se využívá minimálně, patří do spodních vrstev, případně zcela nahoru. Pro jejich ukládání jsou ideální klasické police, praktické jsou ty, u nichž můžeme nastavit výšku podle aktuální potřeby. Jiné nároky vyžaduje uchovávání potravin. I když i ty samozřejmě můžeme uskladnit v běžné skříňce, praktičtější jsou speciální potravinové skříně, vybavené drátěným programem. Výrobci tu pamatují na uskladnění 1,5 litrových láhví (nebo i větších), nechybí speciální přihrádky na ovoce, zeleninu, krabice s mlékem, džusy apod. Své místo tu najdou těstoviny, mouky atd. Systém logicky dělí prostory, přičemž využívá každý centimetr čtvereční. Výsledkem je maximálně využitý prostor a přehledně uspořádané potraviny.< a>Podobnou funkci zastává vybavení zásuvek. Podle jejich hloubky je využíváme na větší nebo menší předměty. Zatímco do hlubokých modulů můžeme ukládat potraviny, ale třeba i velké hrnce, mělké zásuvky dobře poslouží na ukládání kuchyňského nářadí a příborů. I tady nabízejí výrobci speciální vestavěné programy pro jednotlivé předměty (pro nože dřevěné nástavce, pro příbory rozdělené přihrádky apod.).Většina výrobců kromě vestavěného systému nabízí vnitřní drátěný systém, který lze instalovat i dodatečně. A tak si můžete skříňku vybavit různě velkými košíky, tvarovanými přihrádkami apod. Vedle toho existují podobné systémy ze dřeva, někteří výrobci nabízejí rovněž varianty z plastu. Pro konečného zákazníka je důležité, aby se systém snadno udržoval v čistotě. K tomu napomáhá mj. také snadné vyjmutí z útrob sestavy.Něco navíc< a>Abychom mohli zásuvky či potravinové skříně snadno vysouvat, je nutné mít dostatečně kvalitní pojezdy. Na trhu existuje několik výrobců. Pojezd by měl umožnit pohodlně vysunout zásuvku (a znovu zasunout), přestože obsahuje několikakilogramovou zátěž (testy se provádějí na 30 nebo 50 kg), přičemž by měl být vždycky dosažitelný celý její obsah. Některé společnosti vybavují zásuvky těsnicím profilem s protiprachovou funkcí a měkkým dorazem.Stejně prakticky by měla fungovat i dvířka. Obecně platí, že by měla bez úhony vydržet asi 100.000 pohybů sem a tam, což zhruba odpovídá čtrnácti otevření a zavření za jeden den po dobu dvaceti let. Při výběru dvířka vyzkoušejte, otevření i zavření by mělo probíhat potichu a lehce, přičemž úhel otevření by měl přesahovat 90 stupňů. Skříňky jsou dnes zpravidla vybaveny celokovovými kloubovými závěsy. Ideální jsou typy, které umožňují snadné vyvěšení (a znovu nasazení), což umožňuje snadný úklid i v nesnadno dostupných zónách.Vše po ruce< a>Každá hospodyňka ocení několik kuchyňských pomůcek maximálně po ruce. Nechce je mít zavřené, ale ocení, postačí-li po nich jen sáhnout a bude je mít v ruce. Pro tyto předměty existují speciální lišty, které se umísťují na stěnu mezi horní a spodní skříňky. To, jaké nářadí tam bude viset, záleží na samotném uživateli. Výrobci nabízejí ucelené sety, které obsahují obracečky, vidličky, lžíce, struhadla, nože atd., případně lze na vodicí lištu umístit rovněž drátěný košík (na koření) nebo odkapávač na příbory. V nabídce jsou také speciální lišty s magnetem, který kovové nářadí přichytí.Vodicí lišty mohou být různě dlouhé, obecně platí, že není vhodné je umísťovat v blízkosti varné desky, kde by se nářadí mohlo snadno zašpinit od připravovaných pokrmů. Je-li lišta z plastu, pak jí nebude vyhovovat ani vysoká teplota, u plastových háčků je nutné se informovat na nosnost. Tip:V malých kuchyních přijdou vhod rohové skříňky. Bývají široké 30 nebo 40 cm a mohou být vybaveny karuselem, úložnou plochou kruhového tvaru apod. Výhodou je, že se po otevření vysune celé vnitřní vybavení, takže je maximálně využitý celý její vnitřní prostor.Drátěný program pomůže přehledně uspořádat a využít vnitřní prostor.Kvalitní pojezdy umožní snadné vysunutí a zasunutí zásuvky. Vysunutí by mělo umožnit otevření zásuvky tak, aby byl viditelný celý její obsah.Zásuvky i dvířka kuchyňských skříněk by se měly zavírat snadno a potichu. Mohou být vybaveny těsnicím profilem.Vybrané kuchyňské nářadí umístěte do maximální blízkosti (avšak ne do těsné blízkosti varné desky), aby bylo ideálně po ruce. Využijte závěsné nebo magnetické lišty.