Prostírání v jarním stylu má své prověřené zákonitosti, kterých se můžeme, ale také nemusíme držet. Co bychom však při výběru materiálů a barev textilií, nádobí i doplňků neměli nikdy opomenout, je celkový styl kuchyně nebo jídelny, přestože i zde se dá experimentovat.

Jemné barvy, přírodní materiály

Jaro v přírodě, to jsou jemné, teplé, ale zároveň i svěží a zářivé tóny z barevného spektra. Zásadní je světle zelená a bílá barva, k níž se přidávají odstíny růžové, červené, žluté, modré, fialové. Chybovat při výběru nemůžeme, když si jako pomocníka na barevnou paletu vezmeme jarní rostliny a květy. K výzdobě použijeme nejrůznější přírodniny, a to nejen květiny, rašící větvičky či vajíčka, ale i mechy, oblázky apod.

ČTĚTE TAKÉ:

Rovněž textilie z přírodních materiálů budou jarně prostřenému stolu slušet nejlépe. Tradiční len či bavlna jsou sázkou na jistotu, přesto mohou překvapit netradiční úpravou, barvou nebo vzorem či jejich kombinacemi.

Letošní trendy

Na výsluní se dostal stále oblíbenější styl francouzského venkova, zejména ten inspirovaný nejdůležitější rostlinou Provence - levandulí. Z výrazných barev jí bude konkurovat ještě žlutá, tyrkysová a modrá. Pro české luhy a háje je levandulový fenomén přece jen poněkud cizorodý, tudíž pro klasickou českou venkovskou chalupu budou vhodnější tradiční barvy a květinové vzory, kostka nebo celosvětový a velmi trendy rustikální vintage styl, jehož základ tvoří bílá. Bílé hladké, vyšívané či krajkou zdobené ubrusy vytvoří neutrální základ pro jídelní servisy zdobené plastickými vzory nebo florálními motivy připomínajícími zahrádky našich babiček. Jako vhodný doplněk slouží praktické proutěné košíky na pečivo, ať už přírodní, nebo barvené. Jemnost a neutralita stylu ho dělá univerzálním, takže sluší venkovskému domu i městskému bytu.

Novinkou letošního jara je i naturalisticky pojatý postařený vzhled nádobí z těžké keramiky s otlučenou glazurou. Použít lze samozřejmě i pravé staré či starožitné kousky, kombinovat se však musí jen s kvalitními materiály, aby mezi nimi vzniklo napětí, kontrast, a celek nepůsobil laciným dojmem nebo dokonce neevokoval představu, že vybavení domácnosti pochází odkudsi ze skládky. Velmi dobře si bude rozumět se stoly z masivu, slušet mu bude i odvážnější kombinace s dražší, jemnější textilií.

Moderní minimalistické či technicistní interiéry by i o Velikonocích měly dát přednost střídmému prostírání, kterému sváteční nádech dodá třeba jen doplněk v metalické barvě nebo luxusní zlaté a stříbrné. Namísto ubrusů volit jen naprony nebo prostírání pod talíři v jasných barvách, nebo naopak tlumených tónech bílé či šedé. Jednoduchý by měl být také tvar nádobí. Na rozdíl od tradičních či rustikálních kuchyní a jídelen je zde kombinace přírodních materiálů, jako je porcelán, kamenina, sklo a kov, s plasty velmi vhodná, protože výrobky z nich mohou stůl oživit barvami, tvary a podtrhnout jeho moderní vzhled.