Čím méně nám hektický způsob života dovoluje sportovat, tím víc si uvědomujeme, jak nám to schází. Touha a nutnost pohybu nás dovedla tak daleko, že si doma zřizujeme vlastní posilovnu.

Odborníci před takovým krokem doporučují navštívit několik dobře vybavených profesionálních provozoven, kde se seznámíte s různými cvičebními zařízeními. Tak si můžete vybrat takové, které nejlépe vyhovuje vašim požadavkům. Zároveň je důležité alespoň šest týdnů spolupracovat s trenérem, pod jehož vedením se naučíte jednotlivé stroje používat a správně provádět cviky. Vysoká pořizovací investice také zavazuje k jejímu častému užívání. Je výhodné proto dopředu zvážit, zda za jejím pořízením nebylo jen prvotní nadšení, ale skutečný zájem a touha udržovat tělo stále v kondici.

Máme vhodnou místnost?Pro posilovnu je ideální dobře větratelný prostor, nejlépe s oknem zajišťujícím dostatečný přísun čerstvého vzduchu. Na podlahu volíme snadno udržovatelné a odolné materiály, vhodné je například linoleum, dřevěné a laminátové podlahy nebo speciální gumy. Pro kontrolu správnosti pohybů by v místnosti nemělo chybět alespoň jedno zrcadlo. Tehdy správně koordinujeme pohyby těla a můžeme se soustředit na práci svalů. Do vybavení můžeme zařadit i klimatizaci, která kromě nastavené teploty bude zároveň zajišťovat vlhkost vzduchu.

Správná volbaNa českém trhu najdeme nejrůznější posilovací zařízení, v různých cenových kategoriích, poskytující jednu či více možností využití. Plánujeme-li posilovnu, kterou bude využívat několik členů domácnosti a vezmeme-li v úvahu, že cvičit bychom měli alespoň jednu až dvě hodiny několikrát týdně, je nasnadě, že zařízení by mělo být od renomovaných výrobců zaručujících dostatečnou kvalitu. Vždyť plánujeme používat zařízení i v budoucnosti, třeba i pro další generaci. Z tohoto důvodu bude počáteční investice vyšší. Nechceme-li nebo nemůžeme-li na počátku investovat vyšší částku, můžeme si stroje pořizovat postupně.

Pro začátek by neměl chybět stroj s horní a spodní klapkou, veslem v sedu s oporou, dále zařízení umožňující tlaková cvičení, stroj na posilování břišních svalů, universální lavice a samozřejmě činky. Chybět by neměly aerobní stroje: stacionární kolo, pás na běhání, stepper ad.

Velkým lákadlem jsou při zařizování domácích posiloven multifunkční stroje, kde výrobce nabízí za relativně nízkou pořizovací cenu možnost provádění hned několika rozdílných cviků. To ale často nedovoluje provozovat je ve správné poloze, což pro tělo není přínosem. Časté přestavování pak docela brzy vede k poškození stroje.

Zařízení posilovny:

  • Zvolte vhodnou místnost.
  • Vybírejte stroje od renomovaných výrobců.
  • Zvolte zařízení, které odpovídá vašim požadavkům na cvičení.
  • Stroje kupujte postupně.
  • Nezapomeňte, že doma nebude okolní „publikum“, nebude vám vadit osamělost při cvičení?

    -td-Foto: Archiv In, archiv