„Na půdě vzniknou dvě ložnice, každá bude mít kolem dvaceti metrů čtverečních, společnou budou mít toaletu s malým umyvadlem,“ přibližuje aktuální stavební úpravy majitel domu. V projektu byla původně navržena jen toaleta, ale po diskusi se majitelé rozhodli pokusit se do nevelkých prostor vměstnat i malou koupelnu.

Rekonstrukce podkroví - tip první:

Pokud vám krov na půdě neumožňuje vložit do prostoru plnohodnotnou koupelnu (tak jako je tomu v tomto případě), počítejte pečlivě každý centimetr. Nikde není řečeno, že sprchový kout nemůže být mezi trámy, jde jen o to najít vhodné technické řešení (kvalitní impregnaci, obklad, dobré větrání prostoru).

Vytápění podkrovních prostor lze řešit různými způsoby, jedním z nich je teplo vedené například z krbu v přízemí. „Nechte si od specializované firmy spočítat, jaké náklady budete mít například při použití výměníku ke krbovým kamnům, porovnejte tyto náklady s průměrným účtem při využití plynového nebo elektrického vytápění,“ popisuje postup majitel domu. „My jsme došli k tomu, že při navrhovaném využití domu se nám nevyplatí investovat do tepelného čerpadla, solárních panelů nebo jiných obdobných technologií,“ říká k vytápění podkrovních prostor majitel.

Nechte odkryté trámy a krov, prostor tak získá na atmosféře, a pokud máte děti, lze ho využít buď pro spaní v trámoví, nebo originální hrací kout či prolézačky. Samozřejmě je potřeba neustále myslet na bezpečnost a kvalitní řemeslné provedení takového netradičního dětského pokoje nebo ložnice. „Jako alternativu obkladu podkroví sádrokartonem jsme zvolili smrkové palubky. Montují se na rošt a dají podkroví atmosféru tak trochu horské chaty. Samozřejmě ne pro každý interiér je toto řešení vhodné, ale my chceme, aby v domě bylo použito hodně dřeva. Palubky se pak natřou lazurovacím olejem,“ upřesňuje majitel.

Prostorný půdní pokoj s výškou v krovu přes čtyři metry se samozřejmě hůře vytápí, ale zase je zajímavý a umožňuje vložit sem například ještě jedno spaní nebo (již zmíněný) dětský hrací prostor.

Dbejte na detaily

Zvlášť u rekonstrukcí záleží na detailech: ty rozhodují o celkovém výsledku a náladě v interiéru. Přemýšlejte o kombinaci materiálů. Pokud zvolíte dřevo, tak jako je tomu v případě tohoto domu, kombinujte jednotlivé dřeviny s rozmyslem. Smrkové palubky a teak k sobě asi moc nepůjdou, stejně jako nerez s mosaznými klikami.

Foto: Café Fara a archiv autora Příště Technické vychytávky v domě II