Příprava

Připravit interiér na Vánoce není nic složitého, proto nemá cenu nad tím mimořádně hloubat. Domácí zdobení obvykle začíná první adventní nedělí, která letos připadla již na 27. listopad. Všechno nemusí být hotovo hned, do 24. prosince zbývají čtyři týdny, takže lze výzdobu postupně zdokonalovat tak, aby zdobení vánočního stromu na Štědrý den bylo jejím slavnostním vyvrcholením.

Začít se dá adventním věncem se čtyřmi svíčkami na jídelním stole. Věnec může být svázán z čerstvých větviček, v tom případě je na místě se ujistit o tom, že kovové stojánky na svíčky jsou bezpečně upevněny v korpusu, aby nedošlo k poškození stolu, neřku-li nehodě většího rozsahu. Kdo se obává potenciálního nebezpečí, může zvolit svícen na čtyři svíčky - stylizovaný či klasický, podomácku dozdobený vánočními koulemi. Alternativu věnce také představují adventní kalendáře, které mohou mít různou podobu, od symbolických svíček opatřených čísly po závěsné pytlíčky, do nichž lze na každý den ukrýt drobnou dobrůtku. Dotek přírody pak nahradí přírodní věnec vítající hosty i domácí na vstupních dveřích a váza s čerstvými větvičkami jehličnanů uvnitř.

ČTĚTE TAKÉ:

Jednotný styl

Jediné, nad čím stojí za to se před začátkem dekorování trochu zamyslet, je budoucí podoba vánočního stromu. V některých rodinách se zdobení stromku během let nemění a sestává se z léty nastřádaných barevných koulí a dalších zděděných pokladů.

Jinde se pokaždé pečou perníčky a věší se pomocí červených pentlí spolu s oříšky a proutěnými ozdobami. Jiné rodiny naopak pečlivě sledují trendy a každoročně se snaží vyzdobit stromek podle aktuální barevné palety. Příznivci tradičních hodnot se v černých a bílých vánočních stromcích nevyžívají, ale nedají dopustit na osvědčenou kombinaci červené, tmavozelené a zlaté. Prostě ať je to jak chce, důležité je si styl výzdoby předem definovat a pak se ho důsledně držet. Domácnost, kde z jednoho pokoje mává rozesmátý barevný Santa se spřežením sobů, zatímco v kuchyni poklidně spinká Ježíšek v keramických jesličkách a v chodbě vítá příchozí decentní skrumáž stříbrných koulí na lampě, poklidnou vánoční atmosférou prostě nepřesvědčí.

Příběh pro letošní rok

I když stromek ještě nestojí, je vhodné vybrat jedno místo v bytě, kde bude vystavena hlavní dekorace. Je jedno, zda půjde o čirou vázu naplněnou skleněnými koulemi, nebo přírodními větvemi a šiškami, zdobenou scénu z Betléma, či Santu s pytlem dárků. To záleží na osobních preferencích. Důležité je, aby výzdoba v ostatních místnostech barevně a stylově připomínala hlavní scénu. A nemusí přitom jít o žádné náročné aranže. Jednoduché mašle či sem tam koule v příslušné barvě rozvěšené po domácnosti pak budou fungovat jako vodítka, která po chvilce překvapení dovedou k příběhu, který pro letošní svátky dekorace vyprávějí. Příběhy a pohádky přece k Vánocům neodmyslitelně patří, vytvářejí onu vřelou atmosféru přetrvávajících základních hodnot, na které v každodenním koloběhu života občas pozapomínáme.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com