Levné bílé plastové židle zahradu sice spíš hyzdí než zdobí, ale jsou omyvatelné a nevyžadují žádnou údržbu. Jednu dobrou službu však pro nás vykonaly - naučily nás počítat se zahradním nábytkem. První vlna nadšení opadá a lidé se začínají zamýšlet nad tím, že i jejich sezení na zahradě by mohlo mít nějakou lepší úroveň. A skutečně je z čeho vybírat:

Plast Se stále dokonalejšími výrobními technologiemi na sebe bere i plastový nábytek stále zajímavější podobu, která se přizpůsobuje přírodnímu stylu zahrad jak tvarem, tak barevností. Velmi netradičně, přitom prakticky a krásně můžeme zařídit zahradu nábytkem z materiálu batyline. Židle, křeslo nebo lehátko z této umělé hmoty působí lehce až étericky, přitom jsou velmi pevná a stabilní, dají se skládat a mají nepromokavou úpravu. Hodí se do moderních zahrad a teras, prodává je LIGNE ROSET . Skládací židle stojí 3200 Kč, křeslo s podnožkou 9100 Kč.

Dalším příkladem užití plastu je zahradní nábytek z vlákna hularo. Prodává se bílý nebo v barvě přírodního ratanu, který také dokonale imituje. Křesla jsou ručně vyplétaná, takže jejich cena není právě lidová, ale pokud se rozhodnete pro tuto investici, nebudete litovat ani za rok, ani za dvacet let. Jsou totiž prakticky nezničitelná, nemění se jejich barva a ni tvar, nevadí jim voda ani mráz, takže mohou k posezení posloužit i v dobách, kdy si na zahradu kromě vás nikdo jiný nesedne. Křeslo pořídíte od 15000, cena lehátka se může vyšplhat až na 27000 Kč.

Ratan Skutečný přírodní materiál, lehké a pružné dřevo z liánovité palmy, vypadá dobře nejen v zahradě, ale i v interiéru. Tam by také mělo být jeho stálé místo - v zimní zahradě, u vnitřního bazénu, v hale nebo v prostorné předsíni. Přestože ratanu voda neškodí, nesnáší dobře dlouhodobé vystavení všem tvářím letního počasí. Přestože je opatřený ochrannými nátěry, mohou se mu po čase začít přelamovat vlákna. Ratanové sezení opatřené měkkými polštáři může být ozdobou příležitostného posezení pod širým nebem a stejně tak přinese krásu přírodního materiálu i do bytu. IKEA prodává nejlevnější ratanová křesílka už od 900 Kč, průměrná cena je od 1500 Kč.

Dřevo Nejlevnější zahradní nábytek pořídíte ze smrkového dřeva. Je třeba jej opatřit ochranným nátěrem a smířit se s tím, že nás pravděpodobně nepřežije. O něco kvalitnější je borovice, podstatně dražší a trvanlivější sezení pořídíme z dubového dřeva. Současným hitem je však teak, kvalitní a tvrdé dřevo z tropického listnatého stromu, z něhož se vyrábí zahradní nábytek v nejvyšší cenové kategorii (křeslo od 12000, stůl podle velikosti od 15000 Kč). Nábytek Fišer například může k nábytkové teakové sestavě dodat ve stejném vzorování i teakové rošty, které v zahradě slouží jako pěkné podloží pro rozestavění sedacího nábytku. Tímto řešením odpadá zbytečná péče o ušlapanou trávu mezi židlemi, pod nohama nemáme žalostné zbytky trávníku, ale krásnou podlahu. Rošty se prodávají o rozměrech cm x cm, cena 1300Kč.

Kov Kovový nábytek má u nás dlouhou tradici, zvykli jsme si na provedení v různých barvách i tvarech, na kombinaci se dřevem. Kvalita a trvanlivost materiálu vyžaduje pouze občasné natírání, které chrání kov před povětrnostními vlivy a v nábytku oživuje jeho duši. Kovový zahradní nábytek se dá koupit v tradičních obchodech s nábytkem a vybavením zahrad, krásné romantické a stylové kusy můžete pořídit ve specializovaných obchodech na kovový nábytek, např. PATIO nebo EGO DEKOR. -OS-