Mívá vejčité listy s výrazným žilkováním odspodu připomínajícím kapustu, směrem k vrcholu ale vytváří nádherně střapatou nebo kudrnatou růžici složenou ze zpeřeně laločnatých listů hýřících podzimními barvami. Jejich barevná škála většinou přechází od temně zelené do sněhově bílých odstínů nebo sivě fialové. Takové růžice jsou pak nejhezčí, když se na nich usadí jinovatka ozářená zimním sluníčkem.

Naše ozdobná zelenina patří k rodu čítajícímu kolem 30 druhů jednoletých rostlin a stále zelených dvouletek, vzácně i polokeřů. Pocházejí ze skalnatých svahů a narušovaných stanovišť táhnoucích se od Středomoří po temperátní oblasti Asie.

Většina z nich byla vyšlechtěna jako konzumní zelenina, pouze ozdobné zelí a některé kultivary kapusty se díky vybarveným kruhovým růžicím připomínajícím květ pěstují pro krásu. Často jsou vysazovány jako následné rostliny po sklizených letničkách nebo zelenině s krátkou vegetační dobou, jako jsou ředkvičky, salát nebo rané odrůdy brambor. Stejným způsobem nám ovšem mohou ozdobit i vyprázdněné truhlíky za okny.

ČTĚTE TAKÉ:

Květenství

Probíhá během léta v podobě nepříliš nápadných koncových hroznů složených z bělavých nebo žlutých květů se čtyřklanými korunními lístky. Ty jsou později vystřídány podlouhlými zobákovitými plody.

Pěstování

Pro okrasné zelí je nejlepší osluněné stanoviště s výhřevnou, nejlépe vápnitou půdou, zásobenou humusem. Lze využít substrát pro pěstování zeleniny, nebo obohatit zeminu trochou mletého vápence a směsí rozsekaného listí s trávou.

Nepřidávejme do zeminy čerstvý chlévský hnůj a dusíkatá hnojiva, zvyšují riziko napadení běláskem zelným a vymrzání rostlin v zimním období.

Půda na záhoncích by neměla úplně vyschnout, a proto za teplých letních dnů svědomitě zalévejme. Dejme však pozor na přelití, způsobuje uhnívání kořenů a napadení rostlin houbovitými chorobami. S přibývajícím ochlazováním zálivku omezme a při mrazech ji vynechejme úplně.

Na začátku vegetace lze rostliny přihnojit tekutým hnojivem pro zeleninu. Zimní počasí snáší okrasné zelí dobře a žádnou zvláštní ochranu nepotřebuje.

Prakticky stejná pravidla platí pro pěstování v okenních nádobách s tím, že si musíme mnohem pečlivěji hlídat zálivku.

Množení

Výsev provádíme v březnu do nádob umístěných ve skleníku nebo za oknem. Na trvalé stanoviště přesazujeme rostlinky v druhé polovině května.

Na uvolněné záhonky lze vysévat okrasné zelí i v průběhu června a července, ale nebude již tak mohutné.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com