Dopis čtenářky:

„Dobrý den, na důchod rekonstruujeme byt v paneláku a poslední, co nás čeká, je nová kuchyň. Jedná se o kuchyň do tvaru L, v její části s oknem je umístěn stůl, vestavěná spížní skříň a lednice. Tady bychom pravděpodobně změnili jen to, že by se z dvoudveřové skříně ubourala na jednodveřovou a vedle by se postavila lednice. V druhé úzké části je nyní linka a ta se bude rekonstruovat. Mám představu rozšíření linky na obě stěny kuchyně. V kuchyni by mělo být umístěno: vestavěná trouba a varná deska, myčka, dřez - možno i bez odkapávací plochy, na lince bude stabilně stát kráječ na chleba, varná konvice, kávovar, mikrovlnná trouba. Ráda bych využila spíše výsuvné šuplíky než skříňky. Lednička a odpadkový koš jsou umístěny mimo kuchyň.

Kuchyň je v současné době velmi provizorní, na podzim jsme totiž udělali novou koupelnu, pak následovaly nové rozvody elektriky po celém bytě, proto jsme jen do kuchyně provizorně postavili starou linku. Do kuchyně vedou jedny dveře z chodby, v jídelní části jsou dveře po obou stranách do obýváku a do pokoje. Na straně u koupelny je vyvedena elektrika na troubu a varnou desku, s tím se již hýbat nedá. Dále je vyveden odpad a zásuvky a vypínače, ale s těmi jsme ochotni pohnout.

ČTĚTE TAKÉ:

Posílám fotky stávajícího stavu a plánek kuchyně. Nevím, jak tento prostor vyřešit, aby to nepůsobilo stísněně. Na zemi je již položeno lino v tmavě hnědé barvě. Celkově se mi více líbí světlé barvy. Budu moc ráda, pokud si vyberete naši kuchyň k návrhu. Předem děkuji za pomoc, co s tak malým prostorem provést.“

Co na to designérka

Paní Hana má klasickou panelákovou kuchyni „za roh“, do které vedou čtvery dveře, a velkou část jedné stěny zabírá okno. Protože jídelní stůl musí zůstat na svém místě, změna dispozic se vlastně bude týkat pouze kuchyňské linky. U takto malých kuchyní hodně pomůžou vestavěné spotřebiče. Volně stojící sporák nahradí vestavěný, u kterého nehrozí riziko napadání kousků jídla za sporák, který se pak musí pracně odtahovat. Také to mnohem lépe vypadá a o pár centimetrů se zvětší i pracovní plocha.

Majitelka píše, že dělají rekonstrukci na důchod. Přesto jsem zvolila moderní styl kuchyně, který k panelovému domu sedí nejlépe a dobře se udržuje. Horní skříňky jsou s praktickými výklopy, u kterých se nestane, že se praštíte do hlavy o otevřená dvířka. Spodní část jsem zvolila prosklenou pro odlehčení. Vedle trouby je vestavěná myčka nádobí, dřezová skříňka a nakonec zásuvky. Z druhé strany trouby je šikovný 15cm výsuv na lahve s oleji, nebo výsuv na utěrky. Co bude majitelům lépe vyhovovat. Protější strana kuchyně je řešena praktickými výsuvy. Nad spodní část jsem dala pouze polici, skříňky už by prostor příliš zaplnily. Celkově je kuchyně vzdušná a světlá, ale poskytuje dostatek úložných prostor. Doufám, že se bude paní Haně líbit.

Obrázky a text: Petra Kolaříková, www.design-domova.cz