Požadavky byly následující: Ponechat volně stojící chladničku a myčku, barové sezení pro dva, jídelní stůl alespoň pro čtyři osoby, troubu do vysoké skříně, potravinová skříň a světlý dekor doplněný dřevem.

Kuchyně je sice v podkrovním bytě, ovšem ve štítové části, takže v tomto prostoru nejsou šikmé stěny. Jediné, co připomíná, že se jedná o místnost pod střechou, je dřevěný trám vedle vstupu.

Původní kuchyně měla dispozici do „L“ přes jedinou stěnu bez stavebních otvorů a končila u okna. Tuto dispozici jsem v podstatě ponechala, protože majitelka by ráda zachovala stávající instalace, pokud to bude možné. Protože je však okno v dostatečné výšce, protáhla jsem kuchyňskou linku až za okno a zakončila ji vysokými skříněmi a chladničkou. Jelikož je však místnost hodně velká, zdálo se mi zbytečné dělat kuchyňské skříňky až do konce, proto jsem jednu vysokou skříň umístila kus od konce stěny a vzniklý prostor jsem vyplnila policemi a lavicí. Vznikl tak příjemný koutek, který rozbije čistě kuchyňský ráz a poslouží třeba k pohodlnému listování v kuchařských knihách. Proti tomuto posezení je ideální místo pro barové sezení. Navrhla jsem ho pouze odlehčené ze dvou desek, aby prostor nijak nezatížilo.

Dostatečně velký jídelní stůl se vešel také, může být až pro pět osob, pokud se ještě jedna židle postaví do čela stolu.

Dvířka kuchyňské linky jsou ve smetanové barvě z lesklého lamina. Pracovní deska a obklad za ní jsou v dekoru dřeva – švestka. Stejný dekor jsem použila i na barové desky a na obložení stěny, police a lavici v odpočívacím koutku. Na stěně za jídelním stolem bude skvěle vypadat moderní tapeta. Celý design kuchyně je jednoduchý a střízlivý, takže si slečna Monika může dovolit na tapetě výrazné vzory.

DALŠÍ 3D NÁVRHY:

K dekorům kuchyně se dobře hodí barvy jako třeba fialová, nebo odstíny hnědé a přírodní. Ty použijeme jak na tapetě, tak například na čalounění židlí.

Volně stojící chladničku a bílou myčku mohou časem, až si slečna Monika našetří, vystřídat vestavěné typy, které budou v kuchyni lépe vypadat. Do rohové skříně je dobré umístit výsuv, který umožní pohodlnější přístup k uloženému nádobí. Také výsuvná potravinová skříň mezi troubou a chladničkou je investice, která se vyplatí. Snadný přístup k uloženým potravinám a přehlednost za to stojí.

Obrázky a text: Petra Holubová (Kolaříková), www.design-domova.cz