Opět to vypadá jako zbytečný detail. Copak je tak důležité přemýšlet nad tím, na co se naskládají vanilkové rohlíčky a rumové koule, aby se tomu věnoval celý článek? Pochopitelně není. Na druhou stranu ale pečení vánočního cukroví představuje poměrně náročnou činnost, co se týče energie, času a financí, tak proč se nezamyslet nad konečnou úpravou před donesením na stůl? U jídla je zajisté důležitější chuť než vzhled, ale hezky upravený pokrm či pochutina láká a chutná přece jen lépe. Tak jako umělci vystavují obrazy v upravených prostorách galerie, můžeme s pečlivostí přistupovat k výběru podnosu či mísy na prezentaci svého úsilí.

Dekor podle druhu a místnosti

Na výběr jsou mnohé nádoby od obyčejných mělkých talířů přes více či méně zdobené mísy a rovné podnosy až po vícestupňové etažéry. Některé se uplatní při běžném stolování, jiné se využívají jen při slavnostních příležitostech, a další dokonce jen o Vánocích. Přece jen jsou u nás oslavy Vánoc největším a nejrozšířenějším svátkem, takže není od věci mít v zásobě nádobí určené pouze pro toto období. Dekor nádobí by měl vycházet ze stylu interiéru, puristický byt totiž jemná starožitná mísa se zlatým dekorem nerozněžní, ale bude jen vypadat divně, stejně jako v rustikálním domě vtipný a veselý podnos od Alessi s postavičkou Santa Clause na lyžích.

Při chystání cukroví na stůl je dobré také přihlédnout ke vzhledu jednotlivých druhů a podle něj zvolit náročnost dekoru. Barevně a tvarově jednoduché druhy, jako třeba výše zmíněné rohlíčky, koule nebo pracny, snesou bohaté zdobení starožitného porcelánu. Naopak barevně zdobené perníčky, krájené roládky či čokoládovým krémem lepené pusinky si žádají jednodušší podklad. Patrové etažéry bývají samy o sobě tvarově velmi nápadné, takže pracně zdobené cukroví je lépe dát vedle na samostatný talířek.

Nebojte se neotřelých nápadů

Komu se nechce skladovat žádný kus nádobí navíc a vánoční dekor ho obtěžuje, může sáhnout po běžném nádobí. Širší salátová mísa z čirého skla naplněná kuličkami či sloupky vyskládaného cukroví bude po stranách odhalovat zajímavé tvary. U silnějšího krájecího prkénka, ideálně podloženého hezkou látkou, podtrhne práci cukráře elegance dřeva. Sjednotit různě tvarované a malované talířky na jednom místě pomůže třeba obyčejný alobal. Stačí s ním jednotlivé kusy nádobí opatrně překrýt, alobal stáhnout přes okraj na zadní stranu a zespodu upevnit. Na stůl se pak ke stříbrným talířům s cukrovím přidá pár bílých a stříbrných koulí a elegantní tabule je připravena.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com