Dobrý den, potřeboval bych, prosím, poradit, jak mám udělat vyspádovanou podlahu v garáži.

Na dnešní podlaze garáže v rodinném domě mám keramickou dlažbu, podlaha je však rovná, a potřebuji ji předělat, aby měla spád, a voda ze zasněženého auta mi stékala do kanálku. (Povrch bych pak zase asi nechal udělat z keramické dlažby.)

Chci nechat dlažbu rozbít-odstranit, ale nevím, jak ten spád (myslím tak max. 5 cm v nejvyšším místě) nechat udělat. Lze to udělat z betonu? - Ale pak ta jeho vrstva bude moc tenká a může praskat, že? Nebo z nějaké stěrky či lepidla na dlaždice? - To je těch až 5 cm ale moc silná vrstva, že?

  • Podle normy nesmí v garáži být vpust připojená na kanalizaci!
  • Na trhu existují speciální spádové betony. V drtivé většině však jde o vylehčené betony na střechy. Do garáží se nehodí, protože jejich zatížení nemůže být velké na malém prostoru (pod pneumatikami). Tyto betony tak ihned zavrhněte.
  • Pokud využijete klasický beton, dejte pod něj izolační vrstvu. Izoluje jak od vlhka, tak od chladu. Jestli vám podlaha promrzá, budete mít s vlhkostí stále problém.
  • Nevíme nic o velikosti garáže, ale 5 cm na tradiční garáž (cca 5-6 metrů) je celkem málo. Úhel podlahy bude 0,8° ((navýšení podlahy/délka garáže)*100), a to je docela málo. Zkuste zvýšit spád cca na dvojnásobek. Tím se vyhnete i tomu, že by vám zůstávala voda v příčných spárách.
  • Objem betonu na vyspádování bude značný. Při délce 6 m, šířce 4 m a Vámi počítané vyspádované výšce 5 cm bude objem betonu 0,6 m³. Při našem doporučení to bude kolem jednoho kubíku. Dělat to jiným materiálem než betonem, vyšlo by vás to na velké peníze.
  • Beton vám může popraskat kdykoli. Bohužel na to vám nikdo záruku nedá. Záleží na mnoha okolnostech – teplotě základů, teplotě v garáži, vlhkostním spádu, tepelné roztažnosti podloží apod.
  • Když budete předělávat podlahu, dejte pás dlaždic i na spodní stranu stěny, aby voda neměla jak vzlínat. Nalepte je však na oškrabanou a suchou stěnu.
  • Hlavně zabezpečte větrání garáže. Spousta garáží má největší problém v odvětrání. Auta tam posléze rezaví víc, než kdyby stála venku. Jde o to, že zde musí být dostatečná cirkulace vzduchu. Dle státní normy by měla mít garáž větrací otvory o ploše minimálně 0,0225 m². Jestli máte v garáži elektřinu, doporučujeme instalaci odvětrávací mřížky s pomaloběžným ventilátorem na vypínač. Ten spotřebuje minimum energie a zajistí solidní výměnu vlhkého vzduchu.

Jan Čech