Léto je v plném proudu. Pryč už je doba, kdy jsme na trzích či v supermarketech vyhlíželi první letní ovoce, abychom si mohli udělat jahodové či meruňkové knedlíky. Nyní nám zrají omamně vonící plody i na našich zahrádkách a my přemýšlíme, které ovocné jídlo jsme ještě nevařili. Zdá se, že nastal čas vytáhnout ze spíže zavařovací sklenice a pustit se do výroby tradičních kompotů, džemů či marmelád, případně i do netradičních zavařenin, jako jsou různá čatní či jiné pochutiny.

Příprava k zavařování:

Ať už budeme vyrábět domácí kompoty, nebo marmelády, musíme si nejprve připravit sklenice a víčka. Nesmíme zapomenout na úzkostlivou čistotu nádob na uchovávání zavařenin. Dobře je vymyjeme horkou vodou a pro jistotu je můžeme nechat v troubě projít teplotou 100 °C, abychom zlikvidovali případné původce plísní. K sterilaci používáme buď speciální zavařovací hrnec s teploměrem, anebo sklenice vložíme do hlubšího pekáče naplněného vodou a vše vložíme do trouby zapnuté na požadovanou teplotu.

Co se týče ingrediencí – k výrobě kompotů budeme potřebovat jen cukr krystal, případně umělé sladidlo, a vodu, pustíme-li se do vaření marmelád a džemů, můžeme si práci ušetřit, když si opatříme želírovací cukr nebo dietní želírovací ovocný cukr či Gelfix – směs na melírování, a to v provedení Klasik, Extra i Super.

Tip: Věděli jste, že lze zavařovat i v troubě? Ovoce i zeleninu můžete zavařovat v elektrické, plynové i horkovzdušné troubě. Je třeba přitom ale dodržet pár pravidel. Zjistěte, jak správně zavařovat v troubě a usnadněte si práci. Zavařování se pro vás stane jednodušším, bezpečnějším i rychlejším.

Kompoty

Připravujeme je téměř ze všech druhů ovoce a zaléváme je nejčastěji cukerným nálevem či prosypáváme cukrem a doléváme převařenou vodou. Pro výrobu kompotů používáme ovoce vyzrálé, dobré jakosti, nepoškozené, s přiměřeně tuhou dužninou. Omyjeme je až těsně před přípravou, urovnáme do sklenic, setřeseme a zalijeme horkým nálevem.

O ZAVAŘOVÁNÍ JSME UŽ PSALI

Výroba nálevu: odvážený cukr a odměřené množství vody zahřejeme za občasného míchání do bodu varu. Při vaření sbíráme případnou pěnu. Na zalití ovoce potřebujeme asi třetinu objemu sklenice. Ovoce můžeme také prosypat cukrem a zalít horkou nebo přímo vařící vodou, aby se ovoce při sterilaci rychleji prohřálo, tím jsou v něm uchovávány živiny, neztrácí původní chuť, vůni i barvu.

Sklenice po naplnění ovocem a nálevem hned uzavřeme a vložíme do zavařovacího hrnce s horkou vodou, voda by měla sahat přibližně do 4/5 objemu sklenice (asi 2 prsty pod uzávěrem). Do hrnce vložíme zavařovací teploměr a přikryjeme pokličkou. Pomalu zahříváme na stanovenou teplotu (v průměru 80 °C) 20 minut. Pozor, nenecháme ovoce před sterilací stát zalité horkým nálevem, ale ihned jej sterilujeme, aby příliš nezměklo. Z téhož důvodu po ukončení sterilace sklenice ze zavařovacího hrnce či pekáče hned vyjmeme a ochladíme – např. je postavíme do dřezu s horkou vodou a pomalu přiléváme studenou vodu.