Dobrý den. Vlastním dům v historickém městě (konkrétní město jsme z pochopitelných důvodů neuvedli. Pozn. redakce). Už víc než dva roky bojuju s místním stavebním úřadem o to, že si chci svůj dům zvýšit o patro. Nejde o žádný historický umělecký domek. Je postavený po válce v proluce po odstřeleném domě a je nižší než okolní zástavba. Jak můžu donutit úřad, aby mi to povolení vydal? I majitelé sousedních domů s tím nemají problém. Ptal jsem se i na památkářích, ti mi neutrálně řekli, že všechno závisí na stavebním úřadu a jeho normativech. Až prý budu mít projekt, který bude schválitelný SÚ, pak mám přijít. Bohužel SÚ nekomunikuje a prostě mě pokaždé odpálkuje, že to prostě není možné. Díky. ** Ve Vašem případě je každá rada drahá. Bohužel neznáme podmínky stavebních plánů daného města, plány na rozvoj, architekturu, ochranné pásmo… To jsou všechno velmi důležité aspekty. Z našeho pohledu je daná lokalita ve velmi vysokém stupni památkové ochrany. Nelze tak jednoduše nastavět na dům další patro, pokud by to nějak kolidovalo s okolní zástavbou.

Zkušenost, nikoli naše vlastní, ale říká, že na to člověk musí jít obráceně. Neplánovat prostě „zvýšení domu o patro“, ale přijít s projektem „rekonstrukce a renovace domu s přihlédnutím k začlenění do historické tváře města“. Pokud budete mít projekt, který upraví výškové rozdíly ve stavbách a upravíte okna a fasádu do podoby, která by více zapadala do charakteru historické ulice, pak byste neměl mít takový problém.

Druhá zkušenost, opět ne naše vlastní, je možnost místo přístavby nasazení mansardové střechy. Ne takové, jako na obrázku vedle nebo něco z podnikatelského baroka. Něco, co by kopírovalo mansardové střechy dané historické doby. Mansardové střechy provázely stavebnictví už od dob gotiky! A zrovna ve Vašem městě budete mít inspirace myslím dost.

Jan Čech

Titulní foto: Thinkstockphotos.com