Na zahradě máme mírný svah cca 1,6 m při sklonu převážně 20-30 stupňů. Co na něj položit, aby nám nesjížděl mulč dolů. Položili jsme jutovou síť, ale prorůstá skrz ni plevel, tak jsem myslela, že bych položila netkanou textilii na jutovou síť (nebo pod?), že by po ní tolik mulč neujížděl. Nebo tam síť nemám dávat vůbec? Nebo je úplně jiná možnost, jak mulč udržet ve svahu na svém místě a ještě se tak zbavit plevele?

Základ mulčování ve svahu je ten, že svah musíte dokonale vyplít. Bohužel jsou typy plevele, které prorostou i mulčem, zvlášť v místech, kde je tato vrstva slabá.

Pak vytvoříte z jutové či kokosové sítě podklad pro mulč, který zde poté nahrnete. Místy je dobré síť lehce přizvednout, aby se některé kousky vzpříčily. Pokud je to první mulčovací vrstva, musí být silnější. To ve vašem případě ale není.

Pokud to nestačí, můžete si dopomoct dalšími pomocníky:

  • Vytváření teras pomocí zatlučených prken. Vytvořením kaskádovitých stupňů zamezíte sesouvání mulče. Dřeva shnijí, ale do té doby byste měla mít rozrostlé půdopokryvné rostliny, které svah udrží.
  • Pod síť dát netkanou textilii. Obráceně to nemá smysl.

Každopádně je nejdůležitější to, abyste vybrali a zasadili půdopokryvné rostliny, které svah zajistí. Vhodné jsou například jalovce (např. Juniperus procumbens). Žádná síť vám zcela nezastaví sesouvání mulče.

Jan Čech, Dům&Zahrada

Titulní foto: Thinkstockphotos.com