Vystavení certifikátu na kvalitu a průvodce stavebními postupy. Pohádka? Nikoli!

Všechny uvedené výhody jsou součástí programu POROTHERM DŮM Wienerberger, který odstartoval v roce 2002. Vznik programu iniciovala společnost Wienerberger cihlářský průmysl a podílejí se na něm i další významné partnerské společnosti z oblasti stavebnictví.

Podpora kvalitní výstavby

Cílem programu POROTHERM DŮM Wienerberger je podporovat kvalitní výstavbu rodinných domů. „Chtěli jsme přispět k tomu, aby se i na našich stavbách dodržovaly předepsané technologie a nemuseli jsme se jezdit dívat do zahraničí, jak vypadá dobře postavený dům,“ popisuje vznik celého programu ing. Roman Šulista ze společnosti Wienerberger. „Kvalitní dům – to není jen bydlení z kvalitních cihel, ale především řemeslně dobře udělaná stavba. Proto jsme si dali za úkol najít a proškolit stavební firmy, které budou dbát na kvalitu provedení všech prací.“

Typové projekty i vlastní návrhy O úspěšnosti zvolené koncepce vypovídají výsledky programu. V tuto chvíli již více než šest stovek investorů využilo tento program výstavby, většina z nich už bydlí, zbytek svoje domy právě staví.

Jako dobrý krok se přitom ukázalo i vytvoření vlastních katalogů typových domů. Program POROTHERM DŮM v nich představuje jedenáct vlastních typových projektů, které mohou stavebníci získat zdarma. Kromě toho tu zájemci najdou i mnoho dalších typových projektů jednoho z partnerů programu, společnosti G SERVIS.

Právě nyní přichází na trh v pořadí již pátý katalog. Stavebníci se v něm mohou těšit nejen na nové projekty typových domů, ale i na další velmi zajímavé a užitečné informace, které najdou u vlastních projektů typových domů POROTHERM DŮM. K těmto projektům jsou na základě výpočtů odborníků společnosti Wienerberger přiřazeny energetické štítky. Stejně jako v případě elektrospotřebičů se z nich lze dozvědět, jak jednotlivé domy hospodaří s energiemi na vytápění a kolik tepla „pustí zdmi ven“. Každý investor si tak může sám ověřit, že bydlení v domech postavených z POROTHERMU je nejen příjemné, ale i velmi energeticky hospodárné.

Součástí katalogu je již tradičně také multimediální DVD „Váš nový domov“, které popisuje nejen všechny fáze výstavby od projektové dokumentace až po samotnou realizaci stavby domu, ale nabízí i instruktážní video „Zdění z broušených cihel POROTHERM CB“.

Staví se zejména domy 4+1 s obytným podkrovím Jak vypadá dnešní typická novostavba? V programu POROTHERM DŮM záleží pouze na investorovi, zda zvolí individuální projekt, nebo využije některý projekt z nabídky typových projektů. Podle zkušeností z programu POROTHERM DŮM se zhruba v 50 % případů jedná o dům podle typového projektu. K nejčastějším změnám, které zákazníci požadují, patří úpravy dispozice (vnitřních příček) či rozšíření o garáž.

Více než 80 % domů si jejich majitelé pořizují na hypotéku. I zde mohou využít výhodných podmínek dalšího z partnerů programu – Hypoteční banky.

„Nejvíce oblíbené jsou domy s obytným podkrovím a velikostí 4+1 až 5+1,“ specifikuje Roman Šulista. Mnoho stavebníků přitom dle něho původně zvažovalo pořízení výhradně přízemního bezbariérového domu a projekt s obytným podkrovím nakonec zvolili z důvodu větší ekonomické výhodnosti těchto domů na jednotku obestavěného prostoru. „V programu POROTHERM DŮM jsou nejvíce žádány stavby na klíč v cenách od 2 do 4 milionů korun. Lze si však pořídit i jen hrubou stavbu a teprve později doplnit smlouvu na dům na klíč.“

Další informace o programu POROTHERM DŮM lze získat na zákaznické lince 844 111 123, podrobné informace naleznete též na http://www.porothermdum.cz/.