Jedná se přitom o označení hned dvou stavebních či „dekorativních“ prvků – keramické dlažby a lícového zdiva. K nejznámějším značkám u nás patří TERCA Klinker od společnosti Wienerberger cihlářský průmysl.

„Ať už si vyberete dlažbu, lícové zdivo nebo jen lícové pásky, v případě TERCY Klinkeru neuděláte chybu,“ říká ing. Miroslav Pravda, jenž se ve firmě Wienerberger specializuje právě na tento sortiment. Tyto výrobky jsou ostře pálené ze speciální hlíny při teplotě kolem 1100 °C až ke slinutí materiálu. „Surovina se tak doslova speče,“ vysvětluje odbornou terminologii Pravda. „Díky tomu nabízí jak vysokou odolnost proti mechanické i chemické zátěži, tak i extrémním výkyvům počasí. Zaručuje vysokou životnost, stálou krásu a prakticky nepotřebuje žádnou údržbu.“

Lícovku pro krásný vzhled i zateplení

Sortiment lícového zdiva TERCA Klinker je velmi široký a zahrnuje mnoho formátů i barevných odstínů. Kromě standardu si lze vybrat i exkluzivní, ručně vyráběné prvky. V nabídce se přitom nachází jak designově klasické výrobky, tak stylová avantgarda.

„Přestože lícovky mohou na první pohled vypadat pouze jako „okrasa“ venkovní fasády, jejich možnosti i využití jsou mnohem širší,“ říká Miroslav Pravda. Lícové cihly se dle jeho slov dobře uplatní nejen při řešení fasád, ale i při dotváření prvků zahradní architektury, lze je také dobře využít i v interiérech. Kromě estetické funkce umožňují u vrstveného zdiva dosáhnout velmi dobrých tepelněizolačních a akustických vlastností.

Součástí nabídky jsou i speciální minerální malty, které zaručují dokonalý výsledný efekt. V každém případě tak lze říci, že použitím lícových cihel získává dům nejen po estetické stránce, ale také na užitné hodnotě.

Pásek stačí jen nalepit

„Zajímavé možnosti přitom stavebníkům nabízejí i lícové pásky, které se řežou z lícových cihel, takže jsou od lícovek prakticky nerozeznatelné. Určitě je ocení všichni, kdo rekonstruují dosavadní bydlení, protože na rozdíl od lícovek není pro jejich použití potřeba rozšiřovat základový pás kolem domu,“ radí Pravda.

Pásky na venkovní fasády nebo na vnitřní stěny stačí pouze nalepit, neboť nemají nosnou funkci. Nabízejí atraktivní design a stejně jako lícové cihly nevyžadují údržbu. Jedinou podmínkou pro práci s tímto materiálem je dokonale očištěný podklad. Jak lícovky, tak pásky je přitom možné řezat, což umožňuje vznik i netradičních či velmi avantgardních podob bydlení.

Na milimetr přesně

Základní podmínkou pro vznik krásného zdiva z lícovek je naprosto precizní práce. „Určitě se vyplatí vše zadat profesionálovi,“ doporučuje Pravda. Stejně tak je nutné pracovat jen s vybranými typy malt, u nichž nehrozí riziko vzniku výkvětů. Při samotném zdění malta nesmí vytékat, protože by zničila výsledný efekt zdiva.

V případě spárování si lze vybrat ze dvou variant. Nejčastěji se spáruje souběžně se zděním. Po uložení několika řad lícovek se malta vyčnívající ze spár uhladí do vhodného tvaru, nejlépe do obloučku. Takto upravený povrch spáry nezachytává vodu, sníh ani různé nečistoty.

Druhou možností je dodatečné vyspárování již očištěného zdiva. Tento typ spárování se využívá zejména v případě speciálních požadavků na barvu malty spárovaného režného zdiva.

Cestičkou z keramiky

Zajímavou možnost nabízí TERCA Klinker i v případě zahradní architektury, chodníku u domu nebo příjezdové cesty ke garáži.

„K dispozici je široká nabídka zátěžových i zahradních dlažeb,“ uvádí Miroslav Pravda. „Zájemci si přitom mohou vybrat jak z povrchových variant hladká, drsná a soft, tak i z mnoha barev a odstínů od červenohnědé přes okrovou až po žlutou.“ Protože barevnost TERCY Klinkeru vzniká vyhořením materiálů obsažených v hlíně, neztrácejí výrobky nic ze sytosti svých barev ani časem. Navíc kombinováním různých odstínů lze v dlažbě vytvářet i jedinečné grafické prvky.

Dlažba TERCA Klinker se obvykle ukládá do pískového lože a její položení není technicky náročné. Pro zaručený vzhled se vyplatí používat výhradně písky, případně malty, bez rozpustných solí a jiných výkvětotvorných příměsí (Wienerberger Klinker malta).

Samotná plocha může mít některou z klasických vazeb - rybinovou, parketovou, běhounovou nebo loktovou. TERCU Klinker je možné pro vytvoření oblouků či atypických způsobů vyskládání také řezat, takže konečná podoba terasy či chodníku záleží jen na fantazii jejího tvůrce.

Více informací naleznete na http://www.terca.cz/ nebo na http://www.porotherm.cz/.