Od ledna do konce září 2010 bylo poskytnuto občanům 35676 hypotečních úvěrů v celkové výši téměř 60 miliard Kč. Za stejné období roku 2009 to bylo zhruba o 6 % méně – jak v počtu hypotečních úvěrů, tak v objemu celkové výše poskytnutých úvěrů v Kč (údaje ze statistiky Ministerstva pro místní rozvoj). V tomto období byl rok 2010 vůči tomu předchozímu na hypotečním trhu růstový a lze předpokládat, že to bude možné říct i o celém roce 2010 ve srovnání s rokem 2009.

Nicméně pokud bychom se podívali na srovnání vývoje v prvním čtvrtletí i pololetí 2009 vs. 2010, zjistili bychom, že to bylo jinak. V obou těchto obdobích byl rok 2010 vůči 2009 slabší a růst se dostavil až ve druhé polovině roku.

Za zásadní důvod lze označit vývoj úrokových sazeb, které za posledních 12 měsíců (10/2009–10/2010) zamířily výrazně směrem dolů a v říjnu se průměrná úroková sazba podle Fincentrum hypoindexu pohybovala na nejnižší úrovni od května 2007.

Banky tak postupně v sazbách zrcadlily snižování úrokových sazeb ČNB z roku 2009 a 2010, celkový vývoj ekonomické situace a kromě dalších faktorů se projevily i konkurenční tlaky. Banky zvolnily přísné podmínky, které nastavily v době největších obav z budoucího vývoje, a opět se předhání v různých akčních nabídkách, čímž se klientům přístup k hypotečnímu úvěrování usnadnil.

S nejnižšími úrokovými sazbami blížícími se ke 3 % p.a. se dnes na trhu nabízí hypoteční úvěry s variabilní úrokovou sazbou. Variabilní (plovoucí) sazba znamená, že se její výše v čase mění podle určitého faktoru, nejčastěji podle úrokové sazby mezibankovního trhu PRIBOR. Dnes jsou tyto sazby výhodné díky nízkému nastavení úrokových sazeb v ekonomice obecně. V případě, že nastane růst úrokových sazeb na mezibankovním trhu, porostou i variabilní sazby těchto hypotečních úvěrů, a tím i splátky. Pokud tedy uvažujete o hypotéce s variabilní sazbou, je dobré zvážit všechna pro a proti s delším časovým výhledem.

Jaký bude vývoj v roce 2011? Odhady tohoto typu jsou obvykle podobné věštění z křišťálové koule. Začátkem roku 2010 se předpokládalo, že sazby na konci roku budou podobné jako na jeho začátku, a ejhle kde je máme dnes. Trend konce roku 2010 vypadá pro hypoteční trh a jeho klienty slibně. Dvanáct měsíců je ale dlouhá doba a nikdo neví, co všechno se může stát. Dnes můžeme pouze tušit a předpokládat, v čem nám může pomoc i pohled do historie vývoje úrokových sazeb, který již najdete v únorovém čísle časopisu Dům a zahrada, které je od 18. 1. 2011 v prodeji. Dále v něm najdete radu, jak dobře vybrat hypotéku v současné době.

-Petr Kováčík, Dům a zahrada 2/2011-

Časopis, Dům a zahradaV únorovém čísle časopisu Dům a zahrada dále najdete:

  • Domy z katalogu: vše o typových domech a projektech
  • Co zlevní, co zdraží: ceny stavebních prací a materiálů v roce 2011
  • Jan Rampich o tom, k čemu je dobrý architekt
  • Žlutá v interiéru: nová rubrika architektky Haroldové
  • 7 kroků k funkční kuchyni
  • Vše o jídelních stolech
  • Slunečníky do zahrady

Únorové číslo časopisu Dům a zahrada je v prodeji od 18. ledna 2011.