Do redakce časopisu DŮM & ZAHRADA přišel dopis od pravidelné čtenářky. Kateřina Lisková v něm inspirována paní Smíškovou, které čtenáři radili s modernizací jejího domu, prosí architekty a také vás čtenáře o názor na mřížková okna.

Architekty a čtenáře tímto žádáme o vyslovení názoru. Co si myslíte o oknech s mřížkou? Diskutujte a své názory pište ZDE, stejně jako pan ing. arch. Jan Rampich, který v diskusním fóru již svůj názor vyslovil.

Dopis pravidelné čtenářky časopisu DŮM & ZAHRADA

Dobrý den, časopis DŮM & ZAHRADA si kupuji pravidelně od loňského podzimu, kdy jsme se s přítelem rozhodli koupit rodinný dům v řadové zástavbě kousek za Prahou. Samozřejmě jsme se seznámili se standardy a kde jsme nebyli spokojeni (sanitární keramika, podlahová krytina...), jsme využili možnosti klientských změn. Okna byla ve standardech popsána takto: „plastová bílá, uzavřený pětikomorový profil“. Nenapadlo nás se na ně blíže informovat - až do té doby, kdy jsem si přečetla dopis paní Smíškové v čísle 11/10 a reakce čtenářů v čísle 1/11. Paní Smíšková má u svého domu problém mimo jiné s mřížkovými okny, v době stavby moderními, nyní ale poněkud nevkusnými. Jak sama uvádí, není snadné se mřížek zbavit. Zeptali jsme se tedy investora našeho domu, zda budou mít okna mřížky, a odpověď byla - ano. Sám nás o tom neinformoval a na naše výhrady nás odkázal na úvodní webovou stránku projektu, kde na vizualizaci okna mřížku mají. Tento obrázek posílám v příloze a chtěla bych poprosit architekta ve vašem týmu (a příp. také čtenáře) o názor na taková okna. Nám osobně se okna s mřížkou nelíbí a zdá se nám škoda stavět nový dům s něčím, co je v dnešní době passé a čeho se jejich majitelé spíše snaží zbavit. Podle názoru architekta projektu jsou okna s mřížkou vzhledově hezčí a investor argumentuje také tím, že na takto připravený projekt bylo vydáno stavební povolení a vzhled rodinných domů musí být zachován jednotný.

Mnohokrát děkuji za odpověď.Kateřina Lisková

Pokud i vy potřebujete radu v oblasti bydlení, požádejte o ni v našich odborných poradnách, nebo se o pomoc obraťte na čtenáře prostřednictvím diskusních fór.