Vybrat z letošní finálové desítky šest nejošklivějších domů bylo opravdu těžké. Některé jsou bezpochyby „skvosty“, nicméně řada domů spíše než na architektonickou hodnotu doplatila na nedostatečnou údržbu. Bylo nám těchto kousků trochu líto, a tak jsme šesté místo „ušetřili“ na speciální cenu. Udělili jsme ji domu, který se sice do desítky neprobojoval, ale podle nás, redakce a odborné poroty, do plejády nejošklivějších domů patří.

VÍTĚZ SOUTĚŽE:

Žádné pochyby nicméně nepanovaly o vítězi - je opravdu unikátní. Těžko odhadovat, co jím chtěl „básník říci“, každopádně vrchol architektonického nevkusu byl dobyt… Autor vítězného snímku vyhrává infrasaunu InfraMar 3000 H od společnosti Marimex.

Vítěz očima architekta

Dům není svatební dort. Pokud tohle bylo opravdu u nás povoleno, je to zcela proti stavebnímu zákonu. Podnož není suterénem a ta obligátní třešnička nahoře zajisté není podkroví. V tomto smyslu je dům vlastně architektonicky cenný: jako doklad toho, co je u nás možné. Má dokonce jistý řád, prozrazující ruku architektovu, to není dílo laického projektanta z lidu. Když mně byly čtyři roky, měl jsem takovéhle pohádkové zámky rád, stejně jako cukrovou vatu na špejli. Dnes nemusím ani tuhle architekturu, ani cukrovou vatu. Nabídnul bych ale dokumentaci výrobcům dětských příšerností: model takového domu 1:30 z plastu by byl ideálním příbytkem pro Barbie a Kena. Ing. arch. Jan Rampich

2.-5. místo

Zvláštní cena - 6. místo

Zřejmě pokus o soukromý Lednicko-valtický areál. Že by někomu strašilo na cimbuří? Minimálně kompetentní osobě na stavebním úřadě…

Autoři 2.-6. místa získávají pekáč od společnosti Tefal.

Všem výhercům GRATULUJEME! Ostatním soutěžícím děkujeme za zaslání fotografií. Nesmutněte - za rok jsme tu zas. Vzhůru za Peckou roku 2013!

Z pochopitelných důvodů se redakce rozhodla nezveřejňovat jména autorů fotografií.