Zúčastněte se soutěže s Dumazahrada.cz a můžete vyhrát 3 balíčky, které obsahují poukaz v hodnotě 500 Kč a kvalitní kávu Tchibo Privat Kaffee.

Káva s respektem k budoucnosti

Soutěžní otázka

Kde roste nejlepší káva Arabica?

a) vysoko v horách nad 600 m n.m.

b) v nížinách do 600 m n.m.

c) na poloze nezáleží Své odpovědi můžete posílat na soutezdaz@sanomamedia.cz.

Soutěž probíhá od 2.10. - 15.10.2013

Káva patří do běžného života snad většiny z nás. Může mít nepřeberné množství chuťových i aromatických vlastností, závislých na místě původu kávových zrn, jejich kvalitě, odrůdě i konkrétní sklizni. Důležité je i pečlivé zpracování zelené kávy, způsob pražení kávových zrn a v neposlední řadě i příprava šálku voňavé kávy u vás doma.

Málokterá plodina je tak náročná jako káva. Pro to, aby se urodila kvalitní kávová zrna, je zapotřebí dostatek čisté vody, úrodná půda a vhodné klimatické podmínky. Kávovníky jsou citlivé na nízké teploty, ale nesnášejí ani horko nebo sucho a daří se jim pouze v tropickém podnebí stálezeleného pásu podél rovníku mezi obratníky Raka a Kozoroha, který přerušuje pouze chladná chilská vysočina a africké pouště.

V nadmořské výšce do 600 m roste odolnější a na obsah kofeinu bohatší káva Robusta, prosluněné svahy a chráněné vysokohorské náhorní plošiny v nadmořské výšce mezi 600 až 2000 m zase svědčí chuťově bohaté a aromatické odrůdě Arabica. K hlavním pěstitelským regionům patří Jižní a Střední Amerika, východní Afrika a Asie. Obecně se dá říci, že jihoamerická káva má chuť jemnější, káva ze Střední Ameriky se vyznačuje plným aroma a je lehce kyselejší, zatímco ta pěstovaná v Africe, původní domovině kávy, v sobě rozvíjí intenzivní spektrum chutí. Na brazilské cihlově červené lateritové půdě roste ve výšce přes 1 000 m kávovník, jehož plody mají ušlechtilou chuť s jemnými oříškovými tóny. Právě tato zrna si můžete vychutnat v sortě Tchibo Privat Kaffee Brazil Mild. Z hornaté oblasti Guatemaly, kde se střídají horké dny a chladné noci, pochází kávová zrna Tchibo Privat Kaffee Guatemala Grande s jemnou kořenitostí a elegantní kyselostí s nádechem čokolády. A východní Afrika poskytuje aromatickou kávu Tchibo Privat Kaffee African Blue s kořenitou květinovou vůní a vybranou kyselostí, připomínající černý rybíz.

Káva je ale v současnosti ohrožena změnami klimatu. Vyšší teploty zkracují dobu zrání i dobu, kdy mohou farmáři kávu sklízet. Mění se nástup i délka trvání suchého a deštivého období. V některých regionech dlouhodobě ubývá srážek, nezbytných pro to, aby kávovníky vykvetly a následně přinesly úrodu. Ke snižování výnosů přispívá i střídání extrémního sucha s prudkými záplavami, které snižují kvalitu půdy. Díky oslabenému ekosystému se navíc keře stávají snadnější obětí škůdců.

Farmáři se často nedokážou vyrovnat s novými podmínkami bez pomoci. Proto některé společnosti, jako např. Tchibo, aktivně podporují řadu projektů, zaměřených na zachování úrodnosti půdy, ochranu půdních a vodních zdrojů a klimatu, ale také na zlepšení sociálních podmínek farmářů a jejich rodin, pro něž je káva zdrojem obživy. Káva z farem, kde se pěstuje ohleduplně k přírodě i lidem, je certifikovaná nezávislými organizacemi a nese příslušná loga, například Fairtrade, Bio, Rainforest Alliance nebo UTZ Certified. Dnes pochází více než čtvrtina kávy Tchibo z trvale udržitelné certifikované produkce. Na kávových barech Tchibo se už od roku 2011 podává výhradně káva Fairtrade a všechny kávové kapsle pro systém Cafissimo obsahují od poloviny loňského roku 100% kávu z trvale udržitelné zemědělské produkce. Stejně tak pochází ze 100% certifikované kávy z trvale udržitelných zdrojů i káva pro prémiovou řadu Tchibo Privat Kaffee.

Výherci jsou: Karel Ř. - Třebíč, Jitka M. - Jíloviště, Rastislav S. - Semice. Gratulujeme!