Vůně koření vánočního času

Vůně koření vánočního času

Vanilka, hřebíček, badyán, skořice a kardamon - parta koření, které o Vánocích navodí tu správnou vánoční atmosféru. To nesmí chybět!

Je to právě určitá vůně, co nám ve vteřině vybaví vzpomínku, evokuje dávno zapomenutou událost. Třeba Vánoce našeho dětství. Je to právě typická vůně koření, která naplní celý byt a řekne nám, co je ta příjemnější stránka vánočního období. Ta vůně je také pádným důvodem, proč doma pečeme cukroví.

Kouzelná vanilka

Aromatické koření pochází z Mexika. Stejně jako vanilková zmrzlina patří k létu, vanilkové rohlíčky jsou přímo synonymem vánočního času. Víte, na čem vanilkové lusky rostou? Na vanilkovníku plocholistém, tropické liánovité orchideji, která se dnes pěstuje na plantážích. A hledali byste vanilku v Pepsi a Coca-Cole? Ano, jsou tam a tyto společnosti jsou dokonce jejími hlavními odběrateli. My si vedle rohlíčků sypeme vanilinový (hovorově vanilkový) cukr do mnoha dalších druhů drobného vánočního pečiva, do vánočky, štól...

Kreativní hřebíček

Jestli opravdu nějaké koření "voní Vánocemi", pak je to vedle vanilky právě hřebíček. K tomuto období patří celý. Oblíbený ho mají i děti, které ho používají při vyrábění vánočních dekorací. Třeba stačí zapíchat do pomeranče souměrně celé hřebíčky a pomeranč za stuhu s mašlí pověsit pod lustr. Krásně to vypadá i voní. Výrazná vůně i chuť hřebíčku je nezbytná ve svařeném vínu i punči, ve sladkostech, přidává se do perníčků.

Hřebíček, tak jak ho známe, je sušené poupě stromu hřebíčkovce vonného. Pěstuje se na plantážích hlavně na Madagaskaru a Zanzibaru.

Badyán

Plody badyáníku pravého (strom rostoucí v tropech a subtropech Asie) jsou nejen voňavé, ale také velmi dekorativní. Chutí připomíná anýz. Hvězdičky badyánu vyniknou ve sklenici svařeného vína, přidat je můžeme i do domácího likéru. Mletý využijeme v přípravě vánočního pečiva, perníků a perníčků, ale také jeho přidáním zlepšíme chuť povidel a marmelády. Po celý rok pak bude nezbytný při naší domácí přípravě čínské kuchyně.

Nepostradatelná skořice

Celosvětově jedno z nejznámějších a pro nás "nejobyčejnějších" koření. Ale pozor - bez skořice by nebyl ani "obyčejný" štrúdl tím, čím je. Skořice doprovází kardamon v kávě, doprovází hřebíček ve svařeném víně a punči - a společně s dalším kořením figuruje v mnohém vánočním cukroví, jako jsou skořicové sušenky, preclíčky, medvědí tlapky a tak dále. Skořice na rozdíl od jiných druhů koření nepředstavuje ani plody, ani poupata rostlin, ale je to sušená kůra stromu skořicovníku cejlonského nebo čínského. Známe ji buď v typických voňavých dlouhých tuhých rolkách, nebo jako aromatický prášek.

Tajemný kardamon

Plody statné byliny deštného pralesa kardamovníku obecného už tak běžné pro nás nejsou. Ale i toto koření má své vánoční kouzlo. Mletým kardamonem můžeme ochutit kávu po arabském způsobu, ovonět bábovku (jako Dáni), ovocné želé (jako Řekové jejich tradiční sladkost loukoumi) a samozřejmě různé drobné vánoční pečivo. Kardamon se používá také do likérů a z vánočního pečiva jsou jeho doménou perníčky, vytlačované pečivo, různé sušenky...

Voňavý tip na horký nápoj: Ze všeho jmenovaného koření si zalitím vroucí vodou připravíme neodolatelně dobrý čaj. Jeho chuť bude vždycky trochu jiná - podle toho, které koření přidáme nebo vynecháme! Stačí přidat med nebo třtinový cukr, kolečko limetky a chvíli vdechovat před prvním douškem opojnou a uklidňující vůni.

-ag-
Foto: www.profimedia.cz

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Speciály
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte osvědčenou firmu na rekonstrukci?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Rekonstrukce kanceláře/ateliéru, Celková rekonstrukce bytu 80m2 3kk, Rekonstrukce bytového jádra.