Kromě zásob surovin, od mouky, cukru, tuků, kokosu, kakaa, oříšků, rozinek, mandlí a bůhvíčeho dalšího, se nesmí zapomenout na prozaičtější věci, které nesmějí chybět.

To, co by se mohlo hodit

Zdánlivé drobnosti budou nakonec tím, co je naprosto nepostradatelné. Role pečicího papíru, potravinových fólií, alobalu, bezvadné nové silikonové stěrky, mašlovačky, štětce a štětečky na potírání vánoček i sušenek. Kovové testovací sondy a nebo balík klasických dřevěných špejlí. Chybět by nám neměla různá vykrajovátka, zdobítka, ruční lisy na zdobení krémy, cukrářské kornouty (papírové nebo plastové) a také struhadélka na čokoládu. A čím budete louskat ořechy? Abyste neskončili třeba u velkého kladiva, je na čase se podívat v obchodě po opravdu kvalitním louskáčku na lískové, vlašské ořechy a paraořechy. Takovém, který lehce zvládne i tu nejtvrdší skořápku.

Zkontrolujeme také přesnost kuchyňské váhy, aby nás v rozhodujícím okamžiku nezradila.

Zajímavou věcičkou na odměřování a současně na převažování malého množství surovin je miniváha ve tvaru lžíce - neboli lžíce s integrovanou váhou. Po nabrání plné lžíce cukru nebo mouky se současně na zabudovaném displeji objeví hmotnost nabrané suroviny. Poznámka: Hodí se výborně zejména u receptů, kde tekutiny jako mléko nebo olej jsou uvedeny v gramech místo v mililitrech - a my tak často tápeme a naslepo odhadujeme množství.

Od nejjednoduššího k nejsložitějšímu postupu (ale také nejstaršímu a nejpoctivějšímu) to jde takto: těsto koupíme hotové. Nebo těsto svěříme domácímu robotu. A nebo nám s těstem na vánočky a vánoční cukroví může výrazně pomoci i domácí pekárna. Minulý rok byl právě rokem boomu domácích pekáren, a tak se v leckteré domácnosti objevila. Zjistili jsme už, že nejen zadělá těsto na chleba, který také výtečně upeče, ale její možnosti jsou daleko různorodější a zasahují právě do sféry "sladkého" pečení všeho druhu. A i když nakonec pečeme v troubě, těsto pekárna zvládne zadělat výborně.

A úplně nakonec a tradičně - ve velké míse nebo na válu pěkně ručně a usilovně těsta všeho druhu zpracujeme.

Vykrajujeme a formujeme...

Silikonové formy už jsou samozřejmostí, ale před Vánocemi za pozornost stojí i malé a ještě menší silikonové formičky, ve kterých lze vyrobit nejen puding či piškoty, ale i malé srdcové zmrzliny. Také formičky na rohlíčky, pracny a muffiny jsou dnes silikonové, kremrole a trubičky zase z nerezu. Ale můžeme se držet i klasiky a tradičních materiálů a vykrajovat kovovými vykrajovátky po babičce a využít dřevěné formičky od šikovného řezbáře, které jsme koupili na trzích. Dobře poslouží i rustikální tradiční keramické formičky přivezené z cest po zahraničí; třeba až z USA, odkud pochází také starý jihokarolínský ručně psaný recept.

Zdobení: to nejdůležitější

Vánoční cukroví láká svým vzhledem. Zkušenosti říkají, že konečný dojem uděláme nejen tím, že domácí cukroví napečeme, ale hlavně jak je nazdobíme. A víme, že to zdobení nakonec zabere skoro stejný čas, ne-li větší, jako příprava a samotné pečení dohromady.

Zásobíme se proto cukrářskými košíčky, kandovaným ovocem a koktajlovými třešinkami, sekanými pistáciemi a mandlovými lupínky, rozinkami, oříšky a kousky obarveného marcipánu. Nezapomeneme na různá zdobení, jako je čokoládová rýže, stříbrné a zlaté perličky, různé cukrářské posypy. Mezi posypy patří barevná srdíčka, hvězdičky, stříbrná a čokoládová srdíčka, mák a rýže všech barev a tak dále.

Nabídka je široká, stačí si jen vybrat a na vánoční pečení se obrnit trpělivostí.

-ag-Foto: www.profimedia.cz, archiv