Grilování je zřejmě jedna z nejstarších kolektivních radovánek lidstva - jak praví jeden z výrobců grilů. A můžeme si ho vychutnat i v poslední večer a noc roku. Při široké nabídce dnešních grilů už grilovat můžeme opravdu všude, kde se jenom na Silvestra ocitneme. Doma i v přírodě, v kuchyni, na balkoně i v zahradě.

Silvestra můžeme pojmout jako jednu velkou grilovačku, jako inovované barbecue, kdy budeme grilovat všechno možné, ovšem podle předem pečlivě připraveného plánu. Na talíři se postupně mohou ocitnout vepřové kotlety, kuřecí plátky, několik druhů ryb, zelenina (hlavně křupavé a zároveň rozplývající se papriky) i ovoce. Lákat bude i vůně grilovaných sýrů i klobás a klobásek. Na rožni vykouzlíme různé druhy ražniči a také třeba i pravou živáňskou pečínku.

Při grilování oceníme jemné nuance chutí mnoha pokrmů, doplněných omáčkami, neobvyklými hořčicemi, dresingy a čatní. Nesmí chybět jemně krájená šalotka a zeleninové saláty všeho druhu, stejně jako nakládané cibulky, okurčičky, feferonky, houby. A zkuste třeba otevřít i pesto.

Na terase, na zahradě, na chatě i doma

Elektrický gril přináší dvě výhody - můžeme grilovat doma i venku. Což naopak nejde - zahradní gril do místnosti přenést nemůžeme. Nemažeme si ruce uhlím, odpadá rozfoukávání ohně, je to prostě nejpohodlnější způsob grilování. Nepřilnavý povrch se dobře čistí a hlavně dovoluje připravovat maso bez tuku; naopak je zde systém zajišťující odtékání tuku do speciální nádobky. Přenosný gril je lehký, takže ho snadno převezeme tam, kde budeme trávit poslední noc roku - třeba na chatu. A pokud vyrazíme třeba pěšky s krosnou, i do ní se dá některý z menších typů grilů složit.

Přenosný gril na dřevo nebo dřevěné uhlí

Využitelný je všude s výjimkou interiéru. Na terase jej obklopíme židlemi a servírovacími stolky s omáčkami a přílohami a vše nasvítíme rozestavěnými velkými svícemi a zavěšenými lampiony. Nebojte se ani na Silvestra otevřít slunečník, pokud začne mžít, nemusíte hned všechno stěhovat do místnosti.

Party kolem zahradního grilu

Nehledě na zimu je osvěžující netrávit velkou část silvestrovské noci zavření v místnosti, ale pod otevřeným nebem. Pokud počasí bude přát a nebude pršet - zima ani nevadí - sesedneme se alepspoň na část noci kolem zabudovaného zahradního grilu, pořádně se oblékneme, vybavíme se plédy a svařeným vínem, čajem a grogem... a grilujeme.

Gril postavený za pět minut

Pokud žádný gril nemáme, ale grilovaných pochoutek se nechceme vzdát, pomůžeme si jednoduše. Využijeme materiál, který je na zahradě a doma. Po stranách zahradního ohniště postavíme proti sobě dvě asi půlmetrové zídky z několika cihel, na ně jednoduše položíme rošt z domácí trouby, ohniště bude přímo pod ním. Z protilehlých stran můžeme ještě postavit o polovinu nižší zídky, třeba z dlažebních kostek, čímž vzniknou dvě úrovně roštu.

Udírna na Silvestra nesmí spát

Udírnu, pokud ji máme - určitě právě na Silvestra pořádně zaměstnáme; měla by pracovat naplno, protože čerstvě vyuzené pochoutky udělají úžasné oživení celé hostiny. Je jedno, zda máme samostatnou udírnu, nebo udírnu integrovanou do zahradního grilu. Zvolit můžeme rychlé uzení nebo uzení pomalé, kdy bude hotovo právě v posledních hodinách roku a svým hostům budeme uprostřed neodolatelné vůně podávat střídavě úžasnou douzenou šunku, prouzené bílé slané i zrající sýry, a pak zase právě vyuzenou makrelu nebo pstruha. Do udírny také zavěsíme různé druhy opravdu kvalitních uzenin - vedle sebe tu mohou být párky i různé šunkové klobásky. Vyzkoušet se také mohou kuřecí nebo krůtí stehna; tady ale hrozí nebezpečí nedokonalého tepelného opracování, není to pro začátečníky. Pokud jimi jsme a chceme to vyzkoušet, stehna prostě předem uvaříme ve slané vodě, třeba s přídavkem divokého nebo grilovacího koření. Potom je dáme vyudit.

A pro inspiraci: jehněčí špízy

Na jehlu střídavě napichujeme tence naklepané, osolené kousky jehněčího, plátky slaniny, kousky červené, žluté a zelené papriky, tenké plátky opepřených jater, plátky dobře vyuzené a prorostlé voňavé slaniny a šalvějové lístky. Špízy osolíme, opepříme, posypeme mletým koriandrem a dáme grilovat. Během grilování potíráme střídavě slunečnicovým olejem a bílým vínem.

-ag-Foto: www.profimedia.cz